A hivatalos ukrán verzió szerint az odesszai tragédia oka az volt, hogy az oroszbarát tüntetők saját maguk gyújtották fel az épületet, amelyben tartózkodtak. Ez úgymond egy provokatív lépés lett volna, melyet az orosz titkosszolgálatok szerveztek azzal a céllal, hogy destabilizálják Dél-Ukrajnát.

A videófelvételek és fényképes anyagok alapján azonban a helyzet nem ilyen „egyszerű”. Egy 24 perces videófelvételen jól látható, ahogy az ukrán nacionalisták nagy üdvrivalgások és nevetgélés közepette kívülről dobálják be a gyúanyagokat az épületbe és pisztollyal lövöldöznek a bent tartózkodókra, miközben a rendőrség nem tesz semmit.

Az odesszai zavargások azzal kezdődtek, hogy oroszbarát tüntetők rátámadtak a városban vonuló ukrán futballszurkolókra. Arról is vannak képek, hogy az oroszbarát tüntetők fegyvert használnak, mégpedig az odesszai rendőrség fedezetében. Ezeket egy odesszai blogger tette közzé. Íme egy ilyen kép. 

A György-szalagos, VÖRÖS KARSZALGOT viselő oroszbarát tüntetők azon a helyen törték át a biztosító rendőri sorfalat, ahol a rendőrök egy része szintén vörös karszalagot viselt. Ez tehát egy előre egyeztetett hely lehetett. 

A rendőrök nyugodtan nézik a maszkos, pisztollyal, baseball ütőkkel mászkáló György-szalagos, vörös karszalagos tüntetőket. 

A maszkos emberek a rendőri pajzssorfal mögül lövöldöznek a vonuló ukrán nacionalistákra. A vörös karszalag itt is megjelenik. 

Ezt követően a rendőrség átengedi az ukrán nacionalistákat az oroszbarát tüntetőkhöz. A felhergelt ukrán nacionalisták bekergetik az oroszbarát tüntetőket a Szakszervezetek Házába, felgyújtják az épület előtt álló sátraikat, Molotov-koktélokat dobálnak a házba. A tömeghez kék-sárga karszalagot viselő pisztolyos emberek csatlakoznak, akik lövöldözni kezdenek a házban tartózkodókra (mint ez látható is a videófelvétel 6. percében). A rendőrség teljesen passzív. 

Következtetés: a képek alapján az ODESSZAI ZAVARGÁSOK A RENDŐRSÉG TUDTÁVAL ÉS KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ZAJLOTTAK. 

Kik voltak ezek a maszkos, György-szalagos emberek, akik az ODESSZAI RENDŐRSÉGGEL EGYÜTTMŰKÖDVE kezdtek el lövöldözni az ukrán nacionalistákra? 

Meg nem nevezett ukrán belügyi forrásra hivatkozva a RIA hírügynökség úgy tudja, az újonnan szervezett „Kelet” és „Vihar” nevű ukrán különleges egységek tagjaiból álltak a György-szalagos provokátorok. Ezeket a különleges egységeket ukrán nacionalista fiatalokból szervezték, Odesszában és Dnyepropetrovszkban van az állomáshelyük. Ezzel magyarázható az odesszai rendőrség passzivitása, illetve együttműködése a maszkos fegyveresekkel. 

Ha így is van, már csak az a kérdés, miért is lenne érdeke a kijevi hatalomnak egy efféle provokáció?

 

(echo.msk.ru, strana.ua)