Odesszában 38 oroszbarát tüntető halt meg, miután ukrán nacionalisták a Szakszervezetek Házába kergették a velük szemben álló tömeget, majd rájuk gyújtották az épületet.

A május 2-én kitört harcokban összesen 46 ember halt meg, és 125 fő megsérült. A zavargások azt követően kezdődtek, hogy állítólagosan oroszbarát aktivisták rátámadtak az Ukrajna egységéért tüntető, főleg futballhuligánokra, akik ezt követően felgyújtották az oroszbarát tüntetők sátrait és bekergették őket a Szakszervezetek Házába, majd rájuk gyújtották az épületet. 

Szergej Pasinkszkij, az ukrán elnöki adminisztráció ideiglenes vezetője szerint orosz provokációnak tekinthető az odesszai zavargás, ami az orosz külügyminisztérium szerint „totális hazugság és cinizmus.” Ukrán propaganda szerint elképzelhető, hogy a Szakszervezetek Házában tartózkodók saját maguk gyújtották fel az épületet. Az ukrán titkosszolgálat Oroszországot vádolja az odesszai összecsapások miatt. Eszerint az lenne a cél, hogy destabilizálják Dél-Ukrajnát. 

Ma Odesszában több ezer ember részvételével ismét oroszbarát tüntetés kezdődött. 

Az odesszai tűzeset egyik szemtanúja, egy Szofija nevű orvos a következőt írta blogjában.

A tűzoltók késve érkeztek ki a lángoló épülethez, a rendőrség nem tett semmit. Az embereket ultrák és ukrán nacionalisták ütőkkel, kövekkel kergették be a Szakszervezetek Házába. Ezek az emberek nem lőttek, nem voltak köztük „külföldi zsoldosok”, katonák.

Az épületbe Molotov-koktélokat dobtak be. A folyosók hamarosan égni kezdtek, mindent elborított a füst. Az emberek kétségbeesetten hívták a tűzoltókat, de a vonalak vagy foglaltak voltak, vagy nem vették fel a telefont.

Az épületből kimenekülőket az „európai” és „demokrata” Majdan-párti tüntetők azonnal verni kezdték.

 „Életemben először mindörökre el akartam hagyni Odesszát és Ukrajnát. Mindegy hová, csak minél távolabb innen.” – írja Szofija. 

(podrobnosti.ua, echo.msk.ru, newsru.com)