85 éves korában az Egyesült Államokban meghalt Joszif Sztálin lánya, Szvetlána Allilujeva.

Az 1926-ban Leningrádban született Szvetlána Allilujeva egyetemi tanulmányait Moszkvában folytatta, kezdetben az MGU Filológiai Karán, majd egy betegség után történésznek tanult, Németországgal foglalkozott. A filológiai tudományok kandidátusa. Angol nyelvű tolmácsként és irodalmi szerkesztőként dolgozott, könyveket fordított angolról oroszra.

1944-ben férjhez ment Grigorij Morozovhoz, tőle született Joszif nevű fia, aki később (mint Joszif Allilujev) kardiológus orvos lett (2008-ban meghalt). Ez a házasság sikertelenül végződött, 1949-ben Jurij Zsdanovhoz ment férjhez Sztálin lánya (ebből a házasságból született Jekatyerina Zsdanova 1950-ben).

Szvetlána Allilujeva 1956 és 1967 között a Világirodalmi Kutatóintézetben dolgozott.

1962-ben megkeresztelkedett és gyerekeit is megkeresztelte.

Sztálin lánya 1967-ben, egy indiai út során szökött meg (nem volt hajlandó visszatérni a Szovjetunióba), először Svájcba ment, majd 1970-től az USA-ban élt. 1972-ben újra férjhez ment, egy Peters nevű építészhez, az ő nevét felvéve Lana Peters néven élt az Államokban. Ebből a házasságából egy lánya születette, akit internátusba adott.

1984 novemberében váratlanul megjelent Moszkvában, egy sajtókonferencián a Nyugatot kritizálta, ezt követően visszakapta szovjet állampolgárságát. Szvetlána Allilujeva (Lana Peters) nem jött ki 1967-ben eldobott gyerekeivel, és a szovjet vezetéssel is megromlott a viszonya. Sztálin lánya a Grúz SzSzK-ba költözött, ahol egy háromszobás új lakást, ellátmányt, külön sofőrt kapott. Ennek ellenére 1986 novemberében – a párt engedélyével – ismét elhagyta a Szovjetuniót, és az USA-ba távozott.

Ezt követően egy svájci kolostorban, egy angliai idősek otthonában is élt, de végül megint Amerikába költözött. 2011. november 22-én halt meg Wisconsin államban (Richmond) egy idősotthonban. Halálhírét csak november 28-án tették közzé. Szvetlána Allilujeva (Lana Peters) négy emlékkötetet írt.

(Echo Moszkvi)