Augusztus 23-án Tver megyében a levegőben felrobbant majd lezuhant Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetőjének magánrepülőgépe, amely Moszkvából Szentpétervárra közlekedett. A repülőgépen tíz ember tartózkodott, maga Prigozsin is.

Prigozsin egy másik gépe is a közelben volt, ennek az utasait, akik nem hivatalos értesülések szerint szintén Wagner-vezető voltak, a leszállításra kényszerítés után az orosz belügyi szervek munkatársai őrizetbe vették – ami jól mutatja a hatalom hozzáállását a történtekhez.

Prigozsin halálhírét hatalmas felháborodás követte az ún. „Z-patrióták” részéről, akiknek a körében rendkívül népszerű volt. Még a legelszántabb Putyin-párti Telegram oldalakon is dühös felháborodás, időnként az orosz elnök heves szidalmazása övezte a hírt – ugyanis a legtöbben azt feltételezik, hogy a Kreml így állt bosszút a június 24-ei lázadás miatt.

A Wagner-csoport hivatalos oldala szerint „Oroszország árulói” gyilkolták meg Jevgenyij Prigozsint.

Sztanyiszlav Belkovszkij politológus összefüggést vélt felfedezni Szergej Szurovikin augusztus 22-ei hivatalos felmentése és Prigozsin halála között (a júniusi „Prigozsin-lázadás” után Szurovikin, az orosz Katonai-Kozmikus Erők főparancsnoka eltűnt a nyilvánosságból, sokan tudni vélik, hogy letartóztatták). Prigozsinnak azért kellett éppen így, ilyen demonstratív módon, a levegőben felrobbanva meghalnia, mert ez bosszú lehetett azért, mert a Wagner-csoport erői június 24-én lelőtték az orosz hadsereg egy repülőgépét és hat helikopterét.

A helyszín sem véletlen. Prigozsin gépe Putyin valdaji bunkerének közelében robbant fel. Belkovszkij szerint a június 24-ei lázadás idején éppen az itteni bunkerbe menekült az orosz elnök.

23-án este az orosz állami tévé „fő” híradójában meg sem említették a fontosabb események között Prigozsin halálát.  Viszont 24-én lezárták a látogatók elől a moszkvai Vörös teret.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentése szerint Kijevnek nincs köze Prigozsin halálához, de „mindenki tudja, kinek van köze hozzá.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök csaknem egy nappal a történtek után részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Ahogy mondta, Prigozsint a ’90-es évek eleje óta ismerte, tehetséges ember volt a hibáival együtt.


Közben az ukrán hadsereg, most először, Brjanszk megye területét lőtte kazettás bombákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük