Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője az elmúlt hónapokban élesen bírálta az orosz katonai vezetést, személyesen Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt az ukrajnai háborúban elkövetett hibák miatt, és azért, mert szerinte a Bahmut véres ostromát folytató Wagner-legénységet szándékosan beáldozták. Prigozsin a kritikus megnyilatkozásaiban már-már Putyin orosz elnököt is elkezdte célozgatni.

A legtöbben azonban úgy gondolták, hogy a Putyin személyes bizalmasának tekinthető Prigozsin ezen tevékenysége afféle „trolling”, vagy a Kremllel egyeztett valamiféle politikai játszma része.

Június 23-án este azonban komolyabbra fordultak az események. Prigozsin bejelentette, hogy az orosz hadsereg csapást mért a Wagner-csoport állásaira. Ezt a csapást, úgymond, Rosztovból irányította Sojgu, aki ezt követően „gyáván elmenekült.” Ezután azt közölte, hogy 25 ezer fegyverese van, akik készek „igazságot tenni”.

Június 23-án este Moszkvában a teljes rendőrséget és titkosszolgálati állományt riadóztatták, a belügyi egységeket készenlétbe helyezték, katonai járművek jelentek meg az utcákon. Az orosz állami tévécsatorna Pervij Kanal megszakította adását és rendkívüli híradót tartott az eseményekről.

Rosztov központját szintén katonai alakulatok szállták meg. Az orosz hatóságok „fegyveres felkelés” vádjával eljárást indítottak. Peszkov orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy Putyin tájékoztatták a „lázadásról.” Az orosz titkosszolgálat bejelentése szerint Prigozsin polgárháborút akar kirobbantani Oroszországban, és arra szólították fel a Wagner-csoport harcosait, hogy ne engedelmeskedjenek Prigozsin felhívásainak. Szergej Szurovikin orosz katonai parancsnok videóüzenetben szólította fel a Wagner-csoportot, hogy tegyék le a fegyvert.

Prigozsin bejelentése szerint emberei lelőttek egy orosz katonai helikoptert, amely tüzet akart nyitni a Wagner-csoport alakulataira. Különböző Telegram-csatornákon felvételek jelentek meg, ahol az látható, hogy a Wagner-csoport emberei és orosz katonai egységek tűzharcot vívnak Rosztov megyében.

Voronyezs megyében egy Wagner-csoportos – lázadó – katonai konvoj közlekedik.

(kép: Wagner-harcosok Rosztov na-Donuban 2023. június 24-én reggel)