Az ukrán hatóságok elrendelték a Kupjanszki járás (Harkov megye) kötelező kiürítését. Harkov megye oroszbarát „kormányzója”, Gancsov szerint az orosz csapatok hamarosan elfoglalják Kupjanszkot, utána pedig megindul a Harkov elleni támadás.

Ukrán katonai közlések szerint az oroszok valóban egy támadó éket készítettek elő Kupjanszk irányába.


Zaporozsjéban orosz rakétacsapás érte a Reikartz hotel épületét, ahol állítólag külföldi zsoldosokat szállásoltak el. Ukrán közlés szerint egy 66 éves nő halt meg a támadásban.


Nagy visszhangot váltott ki egy ukrán mesterlövésszel, Konsztantyin Prosinszkijjal készült interjú, amiben a bahmuti csatát is végigharcoló veterán a következő fontosabb kijelentéseket tette: az ukrán társadalom mára belefáradt a háborúba; jelenleg Ukrajna számára nem realitás nemhogy az 1991-es határok elérése (ami Kijev deklarált célja), de még a 2022. február 24-ei határok elérése sem; a hadsereg kész lenne elfogadni egy olyan békét, ami a jelenlegi állapotot veszi alapul. Prosinszkij szerint az ukrán hadsereg már eddig is hősies teljesítményt mutatott, és megakadályozta Putyint abban, hogy megsemmisítse az ukrán államiságot.

Andrzej Duda lengyel elnök a Washington Postnak adott interjúban kétségeit fejezte ki az ukrán sikereket illetően. Duda elmondta, hogy az Ukrajnának adott segítség nem kegyadomány, Varsónak jó oka van, hogy támogassa Kijevet. A lengyel elnök szerint Oroszország nem fog atombombát dobni Ukrajnára, viszont sokkal aggasztóbb nukleáris veszélyforrás a zaporozsjei atomerőmű állapota. Duda szerint az ukrán hadsereg nem képes sikeres ellentámadást folytatni az oroszok ellen, „akárhány fegyvert is adnak nekik.”


Újabb korrupciós botrány az ukrán hadseregben. Kijev Törökországból rendelt téli katonai öltözéket, amely helyett nyári öltözék érkezett, viszont a téli árán, 29 dollár helyett 86 dollárért számítva darabját.


Közben Ukrajnában a tavalyi évhez képest megnőtt a luxusautók, BMW-k, Lexusok eladása.


Az Eurostat közlése szerint 4 millió ukrán menekült él az EU-ban, a legtöbben Németországban (több mint 1 millió fő).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük