A Kreml egyik fő propagandistájának számító Vlagyimir Szolovjov újságíró, aki korábban a Wagner-csoportot dicsőítette, és személyesen is ellátogatott az alakulathoz, most arról beszélt egyik műsorában, hogy a Wagner-csoport kudarcot vallott, mert több mint 200 nap alatt tudta csak bevenni Bahmutot. Hogy ez egy irányított kommunikáció, erre utal, hogy hasonló tartalmú riportot közölt a Pervij Kanal föderális csatorna is.

Az orosz hatóságok betiltották a Jevgenyij Prigozsinhoz köthető kiadványokat, mint a Polityika Szegodnyja, Ekonomika Szegodnyja, Nyevszkije Novosztyi, Narodnije Novosztyi.


A jól tájékozott orosz újságíró, Alekszej Venyediktov szerint az orosz hadseregben „felmérés” kezdődött arról, hogy ki hogyan viselkedett a „Prigozsin-puccs” idején. Venyediktov szerint igazak azok a sajtóértesülések, miszerint Szergej Szurovikin is célkeresztbe került. Szurovikint vádolják azzal, hogy miatta következett be Herszon orosz feladása 2022 novemberében, ami óriási politikai vereség volt a Kreml számára. Venyediktov szerint Szurovikinre fogják kenni az orosz hadsereg ukrajnai kudarcait, de rajta kívül is tisztogatás fog kezdődni az orosz hadseregben. Nem olyan nyilvános, nagy perekkel kísért tisztogatás lesz, mint az 1930-as években a Tuhacsevszkij-per, hanem akkurátus módon fog megvalósulni. Venyediktov szerint a Prigozsin-puccs elemzése arra utal, hogy régóta megtervezett, jól előkészített akcióról volt szó, kiváltó oka az volt, hogy a Kreml döntést hozott a Wagner-csoport felszámolásáról. Prigozsinék arra számítottak, hogy az orosz hadsereg vezetői éppen úgy szembefordulnak Putyinnal, mint 1917-ben II. Miklóssal. Venyediktov szerint a Wagner-csoport Belaruszban sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint Oroszországban. És eljöhet a pillanat, amikor „rehabilitálják” ezt az ütőképes katonai alakulatot, mondjuk egy Belaruszból Kijev ellen indított támadással. Venyediktov szerint Putyin továbbra is „kontroll alatt tartja” Prigozsint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük