Az Egyesült Államok ukrajnai diplomatái Kijevből Lembergbe költöztek át a háborús veszély miatt, s hasonlóan cselekedtek Ausztrália diplomatái is.

A legnépszerűbb és legbefolyásosabb ukrán újságíró, Dmitrij Gordon egy videóban harcra szólította fel az ukránokat, ő maga ugyanakkor Európába menekítette a családját.

Az ukrán oligarchák többsége elhagyta az országot. A leggazdagabb oligarchák, Rinat Ahmetov és Viktor Pincsuk már januárban elhagyták Ukrajna területét. Alekszandr Jaroszlavszkij, aki Harkov környékén a legnagyobb helyi oligarchának számít, Londonba menekült. Ukrajnában maradt viszont Igor Kolomojszkij oligarcha, aki a jelenlegi elnök, Vlagyimir Zelenszkij mögött állt annak 2019-es megválasztásakor, Kolomojszkij viszont nehezen tudna Nyugatra menni, hiszen az Egyesült Államokban büntetőeljárás folyik ellene.

Sajtóértesülések szerint az ukrán politikusok egy része is már elhagyta az országot, vagy kimenekítette a saját családját.

Február 14-én 16 órától gyakorlatilag lezáródik az ukrán légtér, ettől az időponttól kezdve ugyanis nem érvényesek a biztosítások az ukrán légtér felett.

(Echo Moszkvi, strana.news)