2022. február 21-én, helyi idő szerint 18 óra 30 perckor ült össze a moszkvai Kremlben az orosz Biztonsági Tanács ülése. A téma a Donbassz.

A megnyitóbeszédet Vlagyimir Putyin elnök tartotta. Ismertette a nézete szerinti ukrajnai helyzetet. Eszerint tehát 2014-ben Ukrajnában államcsíny történt. A véres és jogellenes államcsíny során életét vesztette sok ember. Az ország lakosságának egy része, a Krímben és a Donbasszban nem fogadta el az erőszakos és jogellenes hatalomváltást. Ezután megkezdődött az új kijevi hatalom és a Donbasszban élők szembenállása. Putyin szerint Oroszország mindent megtett a békéért, ám a kijevi hatalom kétszer is büntető hadjáratot indított a Donbassz ellen, most pedig a harmadik megindítására készülnek. Az elmúlt években a kijevi hatalom gyötörte és megalázta a Donbasszban élő embereket.

Békés rendezési javaslatként született meg a minszki megállapodás. Ezt viszont a kijevi hatalom nem akarja betartani, amit nyilvánosan deklaráltak is a legmagasabb szinteken (a külügyminiszter, az ukrán Biztonsági Tanács elnöke).

A kérdés, hogy ezek után Oroszország elfogadja-e a Luganszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság kérelmét függetlenségük elismerésére, és az orosz Duma minap elfogadott ezirányú indítványát.

Putyin megjegyezte: Ukrajnát Oroszország elleni eszközként akarják használni, ami “komoly, nagyon nagy fenyegetés számunkra.”

Az orosz elnök ezután a jelenlevőket szólította meg. Dmitrij Kozak, a “normandiai négyek” orosz képviselője elmondta, hogy szerinte Ukrajnának nem kell a Donbassz, és Oroszországra kívánják hárítani a felelősséget a konfliktus miatt.

Putyin közbevetette, hogy Macron francia elnök tegnap azt közölte vele, hogy Ukrajna kész végrehajtani a minszki megállapodást. Utána viszont azt mondta, Kozak referátuma alapján, hogy úgy érti: a kijevi hatalom nem akar tárgyalni a Donbasszal, viszont Oroszországot nevezi meg a konfliktus résztvevőjeként, amikor viszont Moszkva a minszki megállapodásra hívja fel a figyelmet, “hisztéria kezdődik, hogy Oroszország beavatkozik Ukrajna belügyeibe.”

(kremlin.ru)