Ilja Pereszedov orosz politikus, blogger szerint Agatha Christie detektívregényeinek hőse, Miss Marple jelentős szerepet játszott a Szovjetunió széthullásában.

Az 1980-as években a Szovjetunióban gyakran játszottak a tévében angol krimiket Miss Marple (Joan Hickson) főszereplésével. Sok millió ember nézte ezeket a filmeket, melyek egy új, ismeretlen világot nyitottak meg a szovjet emberek előtt.

Ezekben a filmekben „normális embereket” mutattak, akik a maguk békés vidéki világában éltek tipikusan európai életet. A cenzorok úgy vélhették, mivel mégiscsak gyilkosságokról szólnak ezek a filmek, az azokban mutatott életforma nem jelent majd vonzerőt a nézők számára. Ez azonban fatális tévedés volt: a nézők szépen gondozott kerteket és vidéki házakat, rendezett falvakat és kisvárosokat, idilli angol tájat láthattak, miközben Miss Marple a gyilkos után nyomozott.

Ezzel szemben a szovjet kultúrpropaganda az ország nagy győzelmeit, és nagy hőstetteit hangsúlyozta, melyekben nem sok hely maradt az egyéni szempontoknak.

Az individuális jólét keresése kispolgári érzelemnek, burzsoá gyengeségnek számított. A szovjet filmek hősei általában diszkomfortos környezetben éltek és nem törekedtek arra, hogy kényelmes, jóléti környezetet teremtsenek maguk körül.

A szovjet embereket a nagy győzelmekre nevelték, most pedig egy olyan világ tárult elé, ahol az emberek egyszerűen a saját kis otthonukat építik, a füvet nyírják és a kertjükkel büszkélkednek.

Kár, hogy az újkori orosz propaganda is inkább a régi szovjet hagyományokhoz nyúlt vissza, a háborút és az ország nagy győzelmeit hirdette.

Kérdés, ez a propaganda mennyire hatékony? Az egyszerű emberek, de talán az állami propagandisták is tudják, hogy a militáns hisztéria, a nagy állami győzelmeket hirdető világ helyett vonzóbb a kisember boldogulását és jólétét előtérbe helyező életforma hirdetése.

Ma is sok orosz inkább a külföldi sorozatokat nézi, ahol lehet egyszerűen csak boldognak lenni az állam beleszólása nélkül is. Nincs „orosz világ”, csak európai világ van, melynek a része Oroszország is. Oroszország vagy európai lesz, vagy semmilyen – véli Pereszedov.

(Ilja Pereszedov: Miss Marple protyiv Russzkogo Mira, peresedov.livejournal.com)