A kijevi és donyecki látogatása után Kárpátaljára érkezett Martonyi János szombat reggel Ungváron az utóbbi hetek ukrajnai összecsapásaiban életüket vesztettek emlékére és a sebesültek gyógyulásáért tartott szentmisén vett rész a Szent György templomban. A szertartás után elmondott beszédében hangsúlyozta: Kárpátalja többvallású és nemzetiségű vidék, s a jelenlegi nehéz helyzetben nagyon fontos, hogy a különböző nyelveket beszélők szót értsenek egymással. Még fontosabbnak nevezte, hogy az egy nyelvet beszélők megértsék egymást.

Az elmúlt hetek eseményeiben elhunytakról megemlékezve úgy fogalmazott: reméli, hogy a legdrágább kincsük, az életük feláldozása nem volt hiábavaló, s lehetővé válik egy új, jobb világ felépítése, amelyben a kárpátaljai magyarok is részt fognak vállalni.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy négy éve, a kormány megalakulásakor a maga részéről a nemzetpolitika lényegét a „Ne bántsd a magyart!” jelszóval határozta meg, ami szerinte most különösen időszerű. Kárpátalján a magyarok a jelenleg egyszerre félnek és remélnek – fogalmazott, emlékeztetve, hogy az anyaország igen nagy tisztelettel tekint erre a közösségre, amely a legnehezebb helyzetben van. Ráadásul most újabb veszélyekkel kell szembenéznie, „ezért egy kicsit hangosabban fogjuk mondani, hogy Ne bántsd a magyart!, s elsősorban erre a közösségre fogunk gondolni” – mutatott rá.

Martonyi János hangsúlyozta: „nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk. Kérjük ebben mindenki segítségét, kérjük a jelzéseket, s mi mindig segíteni fogunk, ha erre szükség lesz.”

Beszédének zárásaként a külügyminiszter egységre, összefogásra szólította a kárpátaljai magyarságot annak érdekében, hogy a közösség megmaradjon szülőföldjén.

(kormany.hu)