Andrej Parubij, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács titkára (az elmúlt hónapokban a Majdan egyik vezetője) általános mozgósítást rendelt el. Parubij a döntést az ukrán állami tévécsatornán jelentette be.

Parubij szerint az intézkedésre Oroszország katonai beavatkozása miatt van szükség. A mozgósítás kezdete 8:00.

Ukrajna az EU-hoz, USA-hoz, és a NATO-hoz fordult segítségért. 

Orosz források szerint a Krímben található ukrán hadkötelesek tömegesen dezertálnak, illetve csatlakoznak a Krím ún. önvédelmi erőihez. Rusztem Temirgalijev krími miniszterelnökhelyettes szerint mostanra (12 óra) az összes fegyveres alakulat a Krímben átállt a „krímiek” oldalára. Jelenleg a Krím fegyveres alakulatai a köztársaság vezetésének engedelmeskedik.

A gazeta.ru-nak nyilatkozó Ruszlan Puhov katonai szekértő szerint az ukrán hadsereg nem lenne képes komoly ellenállást kifejteni az orosz hadsereggel szemben. Ukrajna még főleg szovjet haditechnikával rendelkezik, ami 22 év alatt elavult. Az ukrán haderő morális állapota is gyenge. Az ukrán hadseregnek – ellentétben az orosszal – nincsenek harci tapasztalatai sem.

Az Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarchátus) sajtótitkára, Georgij Kovalenko azt közölte, hogy az orosz állami televíziókban Ukrajna kapcsán elhangzó információk többsége hazugság. Az egyház közlése szerint nem fogadja el Kirill pátriárka politikai nyilatkozatait, amennyiben azok jóváhagyják Oroszország agresszióját.

(korrespondent.net, Echo Moszkvi)