Húsz évvel a Szovjetunió széthullása után a moldovaiak fele visszavágyik a Szovjetunióba, s úgy érzik, Moldova semmit nem nyert a függetlenséggel – ez derül ki legalábbis abból a közvéleménykutatásból, amit a Nyilvános Politika Intézete folytatott a köztársaságban. A kutatásban 1104 ember vett részt az ország minden régiójából.

A megkérdezettek 49 %-a sajnálja, hogy széthullott a Szovjetunió, 52 % szerint pedig a Szovjetunió széthullása inkább negatív következményekkel járt Moldova számára.

A kutatás során kiderült: a megkérdezettek 44 %-a egy esetleges népszavazáson a Szovjetunió visszaállítása mellett szavazna, 29 % viszont ezt egyértelműen ellenezné. 50 % szerint a „társadalmi rend” jobb volt a szovjet időkben, mint mostanság, és az emberek egymás közötti viszonya is jobb volt.

Ezeket az eredményeket román kutatók is megerősítik (a Stat slab, cetatenie incerta – Studii despre Republica Moldova c. tanulmánykötetben): bár a fiatal románajkú moldovai értelmiség románbarát, a lakosság jelentős részében még mindig igen erős a nosztalgia a „gonosz birodalma” után.

(rian.ru)