2023. november 5-én és 19-én Moldovában önkormányzati választásokat tartottak. Ez volt az első jelentősebb választás az országban azóta, hogy 2022-ben Oroszország lerohanta Ukrajnát.

A háború kitörése után Moldova tartózkodó álláspontot foglalt el, és nem csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz. Azt követően azonban, hogy az orosz hadsereg a sokak által vártnál gyengébben szerepelt Ukrajnában 2022-ben, a kisinyovi vezetés is bátrabb lett, és markánsabb oroszellenes retorikát kezdett folytatni.

Moldovában nyugatbarát politikai vezetés van, az államfő a nyugatbarát Maia Sandu, az általa alapított Szolidaritási Akciópárt (PAS) az ország vezető ereje. Erős pozíciókkal rendelkezik azonban az oroszbarát Szociáldemokrata Párt (PSDRM) is.

Moldova nyugatbarát vezetése politikai repressziók sokaságát foganatosította az országban, a baloldali- oroszbarát ellenzéki Sor pártot 2023 nyarán betiltották.

A jelenlegi önkormányzati választás tétje azért volt nagy, mert a lakosság most „élesben” is véleményt mondhatott Moldova vezetésének egyre hangsúlyosabb nyugatbarát (románbarát, ukránbarát), oroszellenes, represszív politikájáról.

Mint a térképen is látható, az ország legtöbb járásában a PAS győzött. Az oroszbarát PSDRM csak Észak-Moldovában tudott diadalmaskodni.

Kisinyovban a baloldali ellenzék, de európai orientációjú szociáldemokrata párt győzött. Az egykori kommunista politikus Ion Ceban személyében mindjárt az első fordulóban győzni tudott e párt jelöltje a kisinyovi polgármesterválasztásokon.

Balţiban ennek a fordítottja történt, az eredetileg kereszténydemokrata gyökerű, de euroszkeptikus-oroszbarát Mi Pártunk győzött.

Az oroszországi kommentárok általában a PAS és Maia Sandu vereségeként értékelték a választásokat, ám ez távol áll a valóságtól. Az önkormányzati választások inkább megerősítették az eddigi irányvonalat, 2023. november 16-án pedig Moldova is csatlakozott az Oroszország ellen szankciókat bevezető országok sorába.