Folytatódik a leszámolássorozat, amelyet az ukrán hatalom kezdett az ellenzékkel szemben. Az akció legújabb áldozata Jurij Lucenko, az egyik legtekintélyesebb ellenzéki ukrán politikus, a 2004-es „narancsos forradalom” egyik főszereplője, volt belügyminiszter.

Az elmúlt hetekben sorra tartóztatták le az ellenzék vezére, Julija Timosenko volt munkatársait, rács mögött ünnepli az újévet Valerij Ivascsenko volt védelmi miniszterhelyettes; Igor Gyigyenko, a Naftohaz igazgatóhelyettese; Anatolij Makarenko, az ukrán vámhivatal volt vezetője; Geogij Filipcsuk volt környezetvédelmi miniszter. Bogdan Danyilisin volt gazdasági minisztert Prágában tartóztatták le, jelenleg kiadatását várja. Jevgenyij Kornyijcsuk volt igazságügyminiszterhelyettes szintén az ukrán hatóságok vendégszeretetét élvezi.

Julija Timosenko, az ellenzék vezetője nem hagyhatja el lakhelyét és rendszeresen köteles megjelenni regisztráción. Ugyanez vonatkozik Alekszandr Turcsinov volt miniszterelnökhelyettesre is.

Az amúgy is politikai vereséget szenvedő „narancsos” politikai erők ezzel az eljárássorozattal végleg demoralizálódtak Ukrajnában.

Viktor Psonka ukrán főügyész szerint az eddigi eljárások során arra derült fény, hogy az államot ért kár mintegy 2,5 milliárd dollárra tehető.

Viktor Nyebozsenko, az Ukrainszkij barometr elemző központ munkatársa szerint Ukrajnában ma az „irányított demokrácia” kiépítése zajlik, s bár Lucenko önmagában nem veszélyes a hatalom számára, Janukovicsék azt tesztelik, ki az, aki kiáll mellette. Lucenko letartóztatása azért precedensértékű, mert az erőszakszervezetek képviselői között létezik egyfajta szolidaritás, a volt belügyminiszter őrizetbe vétele „filtrálhatja” a nem megbízható elemeket. A rendkívül népszerűtlen Viktor Juscsenko volt elnök nem jelent veszélyt a jelenlegi hatalom számára, Timosenko azonban – annak ellenére, hogy az elmúlt években bebizonyosodott inkompetenciája – még mindig az egyetlen olyan politikus, aki gondot okozhat.

Viktor Janukovics ukrán elnök közben egy vasárnapi TV interjúban tagadta, hogy az ellenzéki politikusok és Julija Timosenko környezete ellen indított eljárásoknak politikai célzatuk lenne.

(ng.ru)