Jevgenyij Mincsenko, a moszkvai Nemzetközi Politikai Elemző Intézet igazgatója szerint Oroszország nem tud világszínvonalú gazdasági rendszert létrehozni Ukrajna nélkül. A kutató szerint az orosz gazdaság önmagában túl kevés ahhoz, hogy konkurens legyen világgazdaságban. Moszkvának mintegy 200 millió fogyasztóra lenne szüksége, ezt fedné le a tervezett Egységes Gazdasági Övezet (JEP) Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Belarusz részvételével, amely ugyan 2012-től minden jel szerint működésbe lép, de a 45 milliós Ukrajna nélkül.

Mincsenko szerint az orosz vezetés azon fog dolgozni a jövőben, hogy Ukrajnát is bevonja a JEP-be, ezzel párhuzamosan pedig elmélyítse a gazdasági együttműködést az EU-val is. A távlati cél az lehet, hogy az EU és a JEP közötti gazdasági kapcsolatot is minél jobban kiszélesítsék, létrehozva egy „szupergazdaságot”, amely versenyképes lehet akár Kínával és az USA-val is.

A kutató úgy véli, előnyös lenne, ha a rubel válna a JEP tartalékvalutájává, ami a pénzínségben szenvedő ukrán gazdaságnak is jót tenne.

Mindemellett Kijev számára óriási problémát jelent a tervezett olasz-orosz gázvezeték, a Déli Áramlat megvalósulása. Ennek elkészülése és működésbe lépése esetén a jelenlegi ukrán gázvezetékrendszer „rozsdásodó lommá” változhat. Ez annál inkább lehetséges, mivel az EU országaiban intenzíven építik a gáztárolókat, melyek eljelentéktelenítik a jelenlegi nyugat-ukrajnai gáztárólórendszert. A Déli Áramlat megvalósulása tehát jelentősen csökkenti Ukrajna gazdasági játékterét.

(segodnya.ua)