Minszk kész menedéket nyújtani Kurmanbek Bakijev elűzött kirgiz elnöknek – erősítette meg Alekszandr Lukasenko tegnap az Interfax-Zapad hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A volt kirgiz elnök bármikor Belaruszba jöhet, fogadják őt. Lukasenko hozzátette, véleménye szerint az, ami Kirgizisztánban történt, államcsíny.

Nyikolaj Cserginyec politológus, a Lukasenko-rezsim egyik fő ideológusa szerint az ODKB (Kollektív Biztonsági szerződés) katonai szövetségnek (melynek tagjai: Oroszország, Belarusz, Örményország, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán) be kellett volna avatkoznia a történésekbe, látva, hogy egyik tagállamában „véres államcsíny” zajlik.

Igor Karpenko, a belorusz parlament Külügyi Bizottságának alelnöke szerint Bakijevet  legközelebbi szövetségesei  árulták el a FÁK országokból. A politikus szerint érthetetlen, hogy „egyes államok a posztszovjet térségben” most hirtelen kritizálni kezdték „Bakijev úgynevezett hibáit”, holott eddig egy asztalnál ültek vele.

Alekszandr Lukasenko konkrétan az Egyesült Államokat és Oroszországot nevezte meg felelősként, nekik kellett volna hatást gyakorolniuk a zavargások megfékezése érdekében. Lukasenko szerint nem igaz, hogy Bakijev szétlopta volna az országot, „szegény, mindig hitelek után futkározott. Oroszország ígért neki hitelt, de aztán mégsem adott.” – sajnálta megbuktatott kollégáját a belorusz elnök.

(Nyezaviszimaja Gazeta, fotó: president.gov.by)