Alekszandr Lukasenko belorusz elnök parlament előtt tartott beszédében élesen kritizálta Oroszországot, azt azzal vádolva, hogy céltudatosan igyekszik szétrombolni az orosz-belorusz szövetségi államot. A belorusz elnök arra is célzott, a Kremlnek tervei lehetnek arra nézvést, hogy „forradalmat” robbantson ki országában. Ennek kapcsán bejelentette: Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök Minszkben tartózkodik.

Lukasenko beszéde mintegy 4 óráig tartott, már-már a dél-amerikai vezetők stílusát idézve. Talán nem is véletlen a párhuzam, hiszen Belarusz külpolitikai partnerei közül első helyen Venezuelát említette Lukasenko, amely alternatív energiaforrást jelenthet Oroszországgal szemben. További fontos külpolitikai partnerek között Ukrajnát, Lengyelországot, a balti államokat és Kínát említette a belorusz államfő – de Oroszországot nem.

Lukasenko szerint a Kreml törekvése, hogy „pragmatikus” és piaci viszonyt teremtsen Belarusszal, tudatos lépés országa ellehetetlenítése érdekében.

Oroszország vámokat vezetett be, és arra törekszik, hogy kiszorítsa a belorusz termékeket az orosz piacról, izolálni igyekszik Belaruszt az energiahordozóútvonalaktól. Lukasenko szerint a Kreml arra számít, hogy térdre kényszeríti Belaruszt, de ez nem fog menni: ha kell földbe vájt házakba vonulunk, de túléljük – jelentette ki a belorusz elnök, aki szerint nem Oroszországnak, hanem a Nyugatnak és a Világbanknak kell köszönetet mondani azért, hogy Belarusz átvészelte a válság időszakát.

Lukasenko kizárta, hogy „bármilyen színes forradalom” legyen az országban, ennek megerősítéseképpen jelentette be, hogy Kurmanbek Bakijev Minszkben tartózkodik, „államunk és az elnök védelme alatt”. Lukasenko szerint egyébként Oroszország, Kazahsztán és az USA szervezték a kirgiz „államcsínyt.”

Az Egyesült Államokat akkor is kiritizálta, amikor kijelentette, Washington és Moszkva követelése ellenére nem viszik ki az országból a belorusz dúsított uránt. Lukasenko nem akarja megismételni elődje, Sztanyiszlav Suskevics hibáját, aki lemondott Belarusz atomfegyvereiről: „Ha lenne atombombánk, egészen másképp beszélnének velünk” – magyarázta a belorusz államfő.

Szakértők szerint Belarusz nem képes arra, hogy atombombát állítson elő, és a rendelkezésére álló urán is legfeljebb arra jó, hogy ú. n. „piszkos bombát” állítsanak elő belőle, ami csak terroristákat érdekelhet. Elemzők szerint Lukasenko az „uránzsarolást” arra akarja használni, hogy a tönk szélén álló belorusz gazdaság finanszírozásához újabb pénzeket csikarjon ki.

(Kommerszant, kép: president.gov.by)