Belaruszban él Európa a legnagyobb számú „autochton” lengyel nemzeti kisebbsége: az 1999-es népszámlálás szerint majd 400 ezer lengyel élt Lengyelország keleti szomszédjában. A lengyel kisebbség helyzete már nem egyszer vita tárgyát képezte Minszk és Varsó viszonyában, s a két ország között kirobbant legújabb konfliktus alapját is ez képezte.

Belaruszban ugyanis tömeges letartóztatásokat foganatosítottak az állam által el nem ismert Lengyelek Szövetsége tagjaival szemben, mire a lengyel Szejm szankciók bevezetését indítványozta Belarusz ellen. A lengyel javaslathoz már csatlakozott is Franciaország, amely a lengyel kisebbség jogainak tiszteletben tartására szólítja fel Minszket.

Február közepe óta a belorusz hatalom által el nem ismert Lengyelek Szövetsége mintegy 40 tagját tartóztatták le dokumentumhamisítás, lopott autó használata, engedély nélküli tüntetés vádjaival.

A mostani konfliktus azzal kezdődött, hogy a Minszk megyei Ivenec (Ivjaneck) település lengyel kisebbségi szervezete leváltotta Teresa Szobolt, aki az el nem ismert Lengyelek Szövetsége tagja volt. A leváltott vezetőség azonban nem volt hajlandó átadni a településen található Lengyel Házat az újonnan megválasztott vezetésnek.

A Lengyel Házakat még a ’90-es években építették Belaruszban lengyelországi támogatással. A Lengyelek Szövetsége akkor még szorosan együttműködött, együttműködhetett Varsóval. A belorusz vezetés 2004-ben viszont a „saját emberét”, Sztanyiszlav Szemaskót állíttatta a Lengyelek Szövetsége élére, ami viszont a tagok jelentős részének tiltakozását váltotta ki. Végül a Lengyelek Szövetsége kettészakadt, viszont a protestáló, Varsóval továbbra is szoros kapcsolatokat ápoló szárnyat Minszk nem ismeri el.

A belorusz vezetés tagadja, hogy bármi probléma lenne a lengyel kisebbség helyzetével az országban és Lengyelországot vádolja azzal, hogy beavatkozik belügyeibe. Donald Tusk lengyel miniszterelnök Alekszandr Lukasenko belorusz elnökhöz intézett levelében mindenesetre konkrét szankciókat helyezett kilátásba Belarusz ellen, azzal fenyegetve, hogy Varsó minden lehetséges módon akadályozni fogja a belorusz-európai közeledést. 

(ng.ru)