Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Minszkbe látogat, azonban nem fog találkozni Alekszandr Lukasenko belorusz elnökkel, aki közvetlenül az orosz kormányfő látogatása előtt váratlanul Venezuelába utazott, régi partneréhez, Hugo Chavez elnökhöz.

Lukasenko váratlan elutazását az is motiválhatta, hogy személyes viszonya Vlagyimir Putyinnal közmondásosan rossz, és a belorusz-orosz kapcsolatok sem mondhatók felhőtlennek. Bár Belarusz és Oroszország névleg államszövetséget alkotnak, ezt azonban eddig nem nagyon sikerült megtölteni tartalommal, s Minszk főként a harmadik világban (Iránban, Venezuelában, Vietnámban) igyekszik partnereket, és lehetőleg olajat találni, ellensúlyozva az orosz gazdaságtól és politikától való függést.

A belorusz elnök mostani venezuelai útja is ezt a célt szolgálta, s a jelek szerint nem is eredménytelenül, hiszen sikerült megállapodást kötni, miszerint Caracas napi 80 ezer barrel olajat ad el Minszknek. A Venezuela által Belarusznak adott olaj mennyisége közelít a Moszkva által Minszknek – vámmentesen – eladott olaj mennyiségéhez, ami naponta 130 ezer barrel. A belorusz-venezuelai kapcsolatok egyébként nem merülnek ki az olajüzletben: Minszk arra vállalkozott, hogy traktor- és teherautó gyárakat épít a dél-amerikai országban.

Lukasenko a váratlan venezuelai látogatással azt kívánja demonstrálni, országa Oroszországon kívül is képes partnereket találni, ráadásul borsot törhet Vlagyimir Putyin orra alá is, aki kénytelen lesz Szergej Szikorszki belorusz miniszterelnökkel tárgyalni az elnök helyett.

(gazeta.ru)