Nagy-Britannia Nemzeti Levéltára 30 év elteltével olyan dokumentumok titkosságát oldotta fel, melyek Margaret Thatcher és Mihail Gorbacsov 1984-es találkozójára vonatkoznak.

Kérem a külügyminisztériumot, hogy hívják meg a szovjet Politbüró tagjait Londonba és szervezzenek meg egy találkozót. Meg akarom tudni, miféle emberek a szovjet vezetők következő generációjának tagjai. Ne hívják meg Csernyenkót, ő rossz benyomást tett követünkre, vele nincs miről beszélni” – írta Thatcher.

A Gorbacsov vezette szovjet delegáció 1984. december 16-án érkezett Londonba. Időközben zajlott Nagy-Britanniában a bányászsztrájk, amit a Szovjetunió 500 ezer fonttal támogatott. A publikált dokumentumokból kiderül, hogy a brit kormányfő a hadsereget akarta bevetni a bányászok ellen, az akcióhoz Reagan amerikai elnök támogatását kérte.

A Szovjetunió újabb másfél millió font átutalását tervezte a bányászoknak, de ebben az esetben Thatcher nem fogadta volna a szovjet delegációt. Végül Moszkva nem küldte el a pénzt a bányászoknak, a Thatcher-Gorbacsov találkozó létrejöhetett.

Thatcher távirata Reagannak: „Öt órát beszélgettem Gorbacsovval, eléggé nyitott és nyilvánvalóan okos, még bizonyos sármja és humorérzéke is van. Azt hiszem, tetszik nekem. Figyelmesen meghallgatott, és ellentétben más szovjet politikusokkal, nem sablonokban beszél. Vele lehet mit kezdeni.”

(echo.msk.ru)