Alekszandr Lukasenko belorusz elnök november 19-én Minszkben interjút adott a BBC újságírójának. A fő kérdés a menekültválság volt.

Lukasenko tagadta, hogy Minszk irányítaná a közel-keleti menekültek Belaruszba szállítását, szerinte ezt utazási irodák szervezik, akik azt ígérik a kurdoknak, hogy Belaruszon keresztül Németországba mehetnek. Ahogy mondta, a menekültek Lengyelországba áramlása tovább folyik, csak az elmúlt nap 369 fő jutott át. A megoldás az lenne, mint ahogy ezt Lukasenko a német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésén ajánlotta, hogy a közel-keletieket fogadja be Németország, ha ott úgyis annyira várják őket.

Lukasenkót, állítása szerint nem érdekli, hogy a Nyugat nem ismeri el őt, mint mondta, már 1994 óta ebben a helyzetben él és tevékenykedik. Mint mondta, ő sem ismeri el Bident amerikai elnöknek, hiszen szerinte a 2020-as amerikai elnökválasztásokon visszaélések sokasága történt (levélszavazások, szavazólapok szemétbe dobása).

A 2020-as belorussziai tüntetések kapcsán azt mondta, ezeket amerikai, angol, német alapítványokon keresztül szervezték meg, a „pandémia árnyékában.” A „lázadást” Lengyelországból koordinálták. Mindez arra utal, hogy a Nyugatnak expanzív törekvései vannak Belarusszal szemben. Szerinte a legnagyobb ellenzéki tömegtüntetésen is csak 46-47 ezer ember volt. Árulónak nevezte az ellenzéki vezéreket. Bírálta a nyugati médiát, mert azt nem mutatták, amikor a tüntetők rendőrökre támadtak rá.  Kijelentette: „kivágjuk” azokat a civil szervezeteket, amelyek nyugati támogatást kaptak és azzal foglalkoztak, hogy felfordulást szítsanak az országban. Lukasenko szerint Belaruszban nincsenek politikai foglyok, Marija Kolesznyikova pedig azért ül börtönben, mert „az önök ügynöke.”

A belorusz elnök nagyon határozott hangvétellel beszélt a BBC újságírójával, többször is alávető tónusban letegezte őt.

Egy érdekes félmondatban a 2014 utáni ukrán hatalmat a Nyugat kegyeltjének nevezte, és az ukrán hadsereget tette felelőssé a Donbassz szétbombázása miatt, ami után Belarusz 160 ezer menekültet fogadott be Ukrajnából.

(president.gov.by)