Ma Kijevben a „Méltóság menetére” került sor, melyen az egy évvel ezelőtti ukrajnai hatalomátvételre emlékeztek meg. A rendezvényen részt vett Lengyelország, Litvánia, Grúzia, Németország, Moldova, Szlovákia, az Európa Tanács elnöke, a lett és észt miniszterelnök is. A felvonuláson több tízezer ember jelent meg. Porosenko ukrán elnök „az orosz agresszió bizonyítékaként” megmutatta a külföldi vendégeknek azt a kijevi kiállítást, melyen a kelet-ukrajnai kilőtt haditechnikát demonstrálták.

A kelet-ukrajnai Harkovban is felvonulást rendeztek a hatalomátvétel évfordulóján. A felvonulók közé pokolgépet dobtak egy autóból. A merénylet következtében három ember meghalt.

Odessza központjában robbanószerkezetet találtak.

Vagyim Prisztajko ukrán külügyminiszterhelyettes egy kanadai rádiónak adott interjúban fegyvereket kért Kanadától Ukrajna számára, mivel véleménye szerint teljes körű háborúra kell számítani Oroszországgal.

Kijev és a szeparatisták is azt közölték, hogy megkezdték a nehézfegyverek kivonását a frontvonalról, összhangban a minszki megállapodással.

Az EU-ból a héten kitiltott orosz énekes, politikus Ioszif Kobzon Luganszkban és Donyeckben ad koncertet. Kobzon megkapta a „Luganszki Népköztársaság érdemes művésze” kitüntetést.

(Echo Moszkvi, Moszkovszkij Komszomolec, gazeta.ru, korrespondent.net, segodnya.ua, president.gov.ua)