Vlagyimir Putyin orosz elnök fiatal történészekkel találkozott Moszkvában, Oroszország legújabb kori történetének múzeumában.

A találkozón egyetemi és akadémiai intézetek munkatársai vettek részt.

Putyin felszólalt a „történelem átírása” és a „társadalom átkódolása” ellen. Az orosz elnök szerint „sok országban” történik kísérlet a történelem átértelmezésére geopolitikai okokból. Putyin óvatosan bírálta a Manyezsban zajló „Rurikidák” kiállítás szervezőit, amiért csak a normann elméletet jelenítették meg az orosz állam eredetére vonatkozóan. „A normann elmélet azt mondja, hogy az államiság kívülről érkezett hozzánk. Azok, akik másképp gondolják, úgy vélik, az államiság már Novgorodban kialakult, és a külföldi druzsinát csak felbérelték védelmi célokra. Ezért korlátozták a fejedelmek jogait, ezért űzték el őket, amikor átlépték kompetenciájuk határait.” Putyin Bölcs Jaroszlávról is negatívan nyilatkozott, mivel nem jelölte ki a trónutódlás rendjét, ez pedig megalapozta a belharcokat a Ruszban. 

A Rosszijszkaja Gazeta beszámolója szerint Putyin azt mondta, az orosz történészek feladata, hogy az „információs térben az orosz pozíciókat jelenítsék meg”, az állam pedig ehhez nyújtson nekik segítséget.

A beszélgetés során Putyin ismételten felszólalt az internet korlátozása ellen. Az interneten található „negatív megjelenések” ellen nem tiltásokkal, hanem úgy kell felvenni a küzdelmet, hogy megalapozottabb véleményt kell velük szembehelyezni.

(kremlin.ru, Rosszijszkaja Gazeta)