Szeptember 14-én 30 oroszországi régióban tartottak kormányzóválasztást. Mind a 30 régióban a már kormányzói tisztséget betöltő személy győzött. 28 régióban az Egységes Oroszország jelöltjei győztek, Arjolban a kommunista kormányzó, Kirovban a korábbi liberális ellenzéki Nyikita Belih (függetlenként) tarthatta meg a kormányzói pozíciót.

14 régió fővárosában tartományi közgyűlési választásokra kerül sor. Ulan-Udéban az Egységes Oroszország jelöltjei győztek az egyéni választókörzetekben, Elisztában az előzetes eredmények alapján szintén az Egységes Oroszország győzelme várható, akárcsak Szimferopolban, Joskar-Olában, Vlagyikavkazban, Csitában, Blagovescsenszkben, Brjanszkban, Vologdában, Kurgánban, Murmanszkban, Penzában, Szalehardban, Birobidzsában.

A hatalmi párt legrosszabban Narjan-Marban (Nyenyec Autonóm Körzet) szerepelt, ahol a 15 helyből 7 jutott neki (3 kommunista, 5 független).

A tartományi választások kapcsán a Választási Bizottság egyelőre csak azt közölte, hogy mely pártok érték el az 5 %-os küszöböt (legalábbis azokban a régiókban, ahol pártlistákra lehetett szavazni). Az Egységes Oroszország és a parlamenti pártok (kommunisták, LDPR, Igazságos Oroszország) általában bejutottak a helyi törvényhozásokba, de néhány, az Állami Dumán kívüli párt is sikerrel szerepelt.

Így az Altaji Köztársaság és a Karacsáj-Cserkesz Köztársaság parlamentjébe bejutott az Oroszország Patriótái nevű szervezet, a Kabard-Balkár Köztársaságban a zöldek. A Nyenyec Autonóm Körzetben a Haza párt és a Polgári Mozgalom.

A Krím parlamentjébe jelen állás (a szavazatok kétharmadának feldolgozása után) szerint csak az Egységes Oroszország és a Liberális-Demokrata Párt jut be.

Moszkvát ezúttal 45 egyéni választókörzetre osztották. A legtöbb helyen (28) az Egységes Oroszország jelöltjei győztek, több (10) független is mandátumot szerzett, továbbá kommunista (5), liberális-demokrata (1), a Haza (1) párthoz tartozó jelöltek is.

Szevasztopolban szintén csak az Egységes Oroszország és Zsirinovszkij pártjának képviselői tudtak mandátumot szerezni.

(cikrf.ru)