Az újonnan elfogadott európai szankciók Oroszország ellen elsősorban az orosz olajipari társaságokat érintik, a Rosznyeftyet, a Transznyeftyet, a Gazpromnyeftyet. Ezek a társaságok nem kaphatnak európai hitelt, európai jogi személyek nem vásárolhatják meg részvényeiket vagy más kibocsátásaikat. Az európai cégek nem nyújthatnak segítséget Oroszországnak a nehezen hozzáférhető olajmezők kiaknázáshoz (a szankciók a már futó projekteket nem érintik).

Felkerült a szankciós listára az Uralvagonzavod, az Oboronprom.

Szigorodtak az oroszországi bankok, a Szberbank, a VTB, a Gazprombank, a Vsenyekonombank, a Rosszelhozbank elleni szankciók.

Az EU újabb 24 ember vett föl a szankciós listára, köztük van Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális-Demokrata Párt elnöke; Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.

A szankciók hírére a rubel történelmi mélységbe került (37,67 rubelre szökött fel a dollár árfolyama, az euróé 49 rubelre).

Az EU után Ukrajna is szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Ezek értelmében nem utazhatnak be Ukrajnába azok, akik támogatták az „Ukrajna elleni agressziót”, az orosz tulajdonjoggal rendelkező jogi személyek pedig nem vihetik ki tőkéjüket Ukrajnából.

Betilották áruk, szolgáltatások vásárlását oroszországi jogi személyektől, kivéve, ha az áru vagy szolgáltatás másképpen nem pótolható. Oroszországi jogi személyek nem vehetnek részt az ukrajnai privatizációban. Tilos lesz technológiákat, saját szellemi tulajdonban álló termékeket átadni oroszországiaknak.

Barack Obama elnök szerint az USA is hamarosan újabb szankciókat vezet be Oroszország ellen.

(RBK, Vedomosztyi)