Tadzsikisztán fővárosában, Dusanbéban került sor a Sanghaji Szervezet (SOSZ) csúcstalálkozójára.

Tadzsikisztán a SOSZ-csúcsra építette fel a pazar Navruz-palotát, Dusanbe központját pedig felújították. A dusanbeieket arra szólították fel, hogy a csúcstalálkozó idején elegánsan öltözködjenek (férfiak: fehér ing, fekete nadrág; nők: nemzeti viselet).

A SOSZ-csúcs résztvevői (Tadzsikisztán, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Oroszország, Üzbegisztán) egyetértettek abban, hogy a világ biztonságpolitikai helyzete az elmúlt egy évben rosszabbá vált a közel-keleti és az ukrajnai helyzet miatt.

Az ukrajnai helyzet kapcsán „nyugatbarát” álláspontot elfoglaló Üzbegisztán elnöke, Iszlam Karimov azt mondta, Kijevnek Oroszországgal kell megegyeznie, ha le akarja zárni a háborút, ami aligha tetszett Putyinnak (hiszen a hivatalos orosz álláspont szerint Oroszország nem részese a konfliktusnak).

Putyin felszólalásában a szankciós politikát bírálta, ami véleménye szerint árt a világgazdaságnak. A dusanbei találkozón elfogadott dokumentumok lehetővé teszik új tagok felvételét a szervezetbe. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárta ki, hogy már a következő évben sor kerülhet új államok felvételére. Tag lehet India, Pakisztán, Irán, megfigyelői státuszt kaphat Belarusz, Örményország, Azerbajdzsán, Banglades, Nepál.

(kremlin.ru, Moszkovszkij Komszomolec)