Az ukrajnai hatalomváltás, az ország megcsonkulása után a teljes eljelentéktelenedés határára került Ukrajna nemrég még legnagyobb pártja, vezető politikai ereje, a főleg kelet-ukrajnai elektorátussal rendelkező Régiók Pártja. A Régiók Pártja kapta a legtöbb szavazatot a legutóbbi három parlamenti választáson: 2012-ben (30 % ), 2007-ben (34,37 %), és 2006-ban is (32,14 %), most viszont népszerűsége az 5 %-ot sem éri el. A Régiók Pártja ezért az újonnan alakult Fejlődés Pártjával szövetségben próbál mandátumokat szerezni az októberi parlamenti választásokon.

A Régiók Pártjának maradványait nem hivatalos információk szerint Rinat Ahmetov oligarcha ellenőrzi.

Egy közvéleménykutatás (GFK-Ukraina) szerint Porosenko választási szövetsége most 16 %-ot kapna, Oleg Ljasko Radikális Pártja 14 %-ot, a Haza párt 13 %-ot szerezne, Klicsko ÜTÉS pártja 6 %-ot. Nem éri el az 5 %-os küszöböt a nacionalista Szabadság párt (4 %), Ukrajna Kommunista Pártja (3 %), a Jobboldali Szektor (3 %). A Régiók Pártja támogatottsága jelenleg mindössze 2 %.

Egy másik, az előzőtől jelentősen eltérő közvéleménykutatás (Kijevi nemzetközi szociológiai intézet) szerint Porosenko blokkja 37 %-ot kapna, a Radikális Párt 13 %-ot, 6 %-ot a Régiók Pártjából kivált Szergej Tihipko Erős Ukrajnája. Eszerint Julija Timosenko Haza pártja sem kerülne be a törvényhozásba, akárcsak a kommunisták és a Régiók Pártja. 

Ukrajna nemrég még leghatalmasabb pártjának tehát szövetségeseket kell találnia ahhoz is, hogy valahogy becsússzon a törvényhozásba.

(gazeta.ru)