Kijevben katonai parádéval emlékeztek meg Ukrajna függetlenségének ünnepéről. Az ukrán főváros központjában Petro Porosenko elnök mondott beszédet, aki Ukrajna honvédő háborújának nevezte a kelet-ukrajnai harcokat.

Tegnap Angela Merkel német kancellár tett látogatást Kijevben. Merkel szerint Ukrajna decentralizációja van szükség. A német kancellár 500 millió eurót ajánlott fel Kijevnek Kelet-Ukrajna újjáépítésére.

Donyeckben az ukrán nemzeti ünnep alkalmából a szeparatisták az ukrán hadsereg foglyul ejtett katonáit vonultatták fel a város központjában, és bemutatták a megsemmisített ukrán haditechnika maradványait.

A kelet-ukrajnai szakadárok déli irányban ellentámadásba mentek át. Közlésük szerint jelentős ukrán erőket kerítettek be.

Kirill, az Orosz Pravoszláv Egyház pátriárkája szerint nem véletlen, hogy találat ért egy pravoszláv templomot Kirovszkoje városban Donyeck megyében. Szerinte mindez a hívők elleni bűncselekménynek tekinthető.

Kirill pátriárka gratulált Porosenko ukrán elnöknek Ukrajna függetlensége alkalmából, de egyben felszólította az ukrán elnököt, vessen véget az ukrajnai vérontásnak.

(echo.msk.ru, Moszkovszkij Komszomolec, president.gov.ua)