Az ukrajnai helyzet miatt Orbán Viktor magyar miniszterelnök operatív törzs létrehozására kérte a belügyminisztert. A kormányfő elmondta: szerdán arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy „készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak”.

Orbán Viktor elmondta: azért kérték Csehország és Szlovákia miniszterelnökét, hogy csatlakozzon a lengyel-magyar kormányfői csúcs befejeztével hozzájuk, hogy megbeszélhessék, milyen közös lépéseket tudnak tenni az egyre komolyabbá váló ukrán helyzet megoldásának segítéséhez. Megerősítette: a felek megállapodtak a belügyminiszterek sürgős találkozójában is.

Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a közös nyilatkozatban mély aggodalmának adott hangot az ukrán események „drámai alakulása” miatt. Elítélték a semmiképpen nem igazolható, visszatérő erőszakot, amelynek már halálos áldozatai voltak.

Megítélésük szerint a válság további eszkalációja veszélyezteti az ország jövőjét, és Ukrajna teljes destabilizációjához vezethet. Ezzel összefüggésben aggodalmukat fejezték ki a szélsőséges csoportok szerepvállalása miatt is.

(kormany.hu)