Tegnap az ukrán ellenzék vezetői „fegyverszünetről” állapodtak meg Janukovics elnökkel. Eszerint az elnök ígéretet tett, hogy a rendőrök nem ostromolják meg a barikádokat és szabadon engedik az elfogott ellenzékieket három napon belül. Az ellenzéki vezérek, Klicsko és Tjhanibok személyesen közölték a Majdanon demonstrálókkal a megállapodást, azonban a tüntetők ezt nem fogadták el, és az aktív ellenállás folytatása mellett szavaztak – jelezve a „hivatalos” ellenzék vezetőinek tekintélyvesztését. Mindenesetre egyelőre „tűzszünet” van Kijev központjában.

Közben Kijevben a tüntetők megszállták a Mezőgazdasági Minisztérium épületét. A Dinamo Kijev sportklub támogatásától biztosította a „demokráciáért küzdő” ukrajnaiakat.

Cserkasziban tegnap elfoglalták a megyei hivatal épületét, de a rendőrök kiverték a tüntetőket. Ma egy több ezres tömeg ismét nekilátott a megyei adminisztráció ostromának. 

Tarnopolban ma betörtek a megyei adminisztráció épületébe és elfoglalták azt.

Csernovciban ostrom után szintén a felkelők kezére került a megyei adminisztráció épülete.

Ezzel már Lviv, Rovno, Ivano-Frankivszk, Zsitomir, Tarnopol, Luck, Csernovci megyei adminisztrációi is a felkelők kezébe kerültek. Sajtóhírek szerint Lvivben a Berkut különleges egységek tagjai dezertáltak.

A segodnya.ua  térképe – bár már elavult, hiszen a helyzet óráról órára változik – jól mutatja a tiltakozások geográfiáját.

(podrobnosti.ua, korrespondent.net)