Október 27-én Szocsiban Vlagyimir Putyin Viktor Janukovics ukrán elnököt fogadta. A hivatalos, szűkszavú közlések szerint a minszki FÁK csúcstalálkozó eredményeit beszélte meg a két elnök kettesben, de minden bizonnyal szóba kerülhetett Ukrajna közelgő társulási megállapodása is az EU-val.

Putyin a múlt héten megerősítette: ha Ukrajna egy hónap múlva Vilniusban aláírja a társulási megállapodást az EU-val, akkor nem lehet a Vámunió tagja.

Közben – miután a Kreml Ukrajnával szembeni, szankciókat alkalmazó, fenyegető, zsaroló, megalázó magatartása, mellyel Oroszország a belorusz-orosz-kazah Vámunióba „csábította” volna Kijevet, totálisan kontraproduktívnak bizonyult, és a Vámunió helyett az Európai Unió felé taszította Janukovicsékat –  úgy tűnik, Oroszország kénytelen megbékélni Ukrajna „elvesztésével”, ez derül ki legalábbis Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavaiból.

Lavrov szerint nem kerül sor a kereskedelmi kapcsolatokat tekintve szakításra Ukrajna és Oroszország között, ha Kijev aláírja a társulási megállapodást az EU-val. Oroszország azonban azt várja Ukrajnától, hogy ne lépjen be a NATO-ba. Lavrov szerint véget ér az az időszak is, amikor Ukrajna állampolgárai útlevél nélkül léphettek Oroszország területére, de vízumkényszert nem fognak bevezetni az ukránokkal szemben. 

(newsru.com, podrobnosti.ua, kremlin.ru)