Oroszország és Ukrajna lassan, de biztosan távolodik egymástól – írja a Vedomosztyi szerkesztőségi cikke.

Oroszország és Ukrajna népei közel állnak egymáshoz, egyesíti őket a közös nyelv, a történelem, vallás, kultúra, emberek millióinak rokoni, baráti kapcsolatai. Ennek fényében Szergej Lavrov tegnapi közlése, miszerint a jövőben megszűnik az útlevél nélküli szabad utazgatás lehetősége az ukrán állampolgárok számára Oroszországba, jelzésértékű. Tegnap az orosz határőrök szögesdrótot kezdtek felhúzni az orosz-ukrán határon. Mindezekre az intézkedésekre közvetlenül Viktor Janukovics ukrán elnök Szocsiban tett látogatása után került sor.

Mindez az Oroszország által elképzelt posztszovjet integrációs törekvések súlyos kudarcát jelenti, amiért a Kreml elsősorban önmagát vádolhatja. Oroszország azt hitte, a „nagy testvér” szerepét játszhatja a posztszovjet térségben, aki megengedheti magának, hogy kioktassa és fenyegesse partnereit.

A 2004-es fiaskó után a Kreml a gázfegyverrel és kereskedelmi szankciókkal próbálta revolverezni Ukrajnát. Mindezt egyes politikusok és Kreml-közeli hangadók agresszív retorikája egészítette ki. Ez még az Oroszországhoz lojális ukrajnai elitet is szembeállította Moszkvával. A Kreml elérte, hogy az egymással marakodó ukrán elit összefogjon az európai integráció ügyében. Ezt követően Moszkva újra a „régi módszerekhez” (szankciók, fenyegetés) folyamodott, aminek csak az lett a következménye, hogy Kijev még hangosabban csapta be maga mögött az ajtót.

(Rosszija kak dvigatyel integracii Ukraini v Jevropu, Vedomosztyi, 2013. 10. 29.)