24 января 2013 года в Государственном Кремлевском дворце в Москве Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл возглавил торжественное открытие XXI Международных Рождественских образовательных чтений «Традиционные ценности и современный мир».

Január 24-én a Kremlben nyílt meg mintegy 8 ezer résztvevő közreműködésével az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) XXI. Karácsonyi Konferenciája. Az egyházi személyiségek mellett a rendezvény elnökségében helyet foglalt Szergej Ivanov, az orosz elnöki adminisztráció vezetője, Dmitrij Livanov oktatási és Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter is.

Kirill pátriárka felszólalásában az oktatás problémáira helyezte a hangsúlyt.

Dmitrij Livanov orosz oktatási miniszter ismertette, hogy az Oroszországban oktatott „Vallási kultúrák és a világi élet alapjai” c. tantárgyat tanuló gyerekek közül csak 32 % szülei választották a „Pravoszláv kultúra alapjai” c. tantárgyat. A legrosszabb a helyzet Moszkvában, ahol csak a szülők 23 %-a választotta a „Pravoszláv kultúra alapjai” tantárgyat.

Kirill pátriárka maga is kifejezte aggodalmát, amiért kevesen választották a „Pravoszláv kultúra alapjai” tantárgyat, de ő ezt külső okokkal magyarázta. Véleménye szerint egyes oktatási vezetők rosszul értelmezik a világi állam fogalmát és nyomást gyakorolnak a szülőkre.

(ng.ru, patriarchia.ru)