Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású sajtókonferencián válaszolt az újságírók által megfogalmazott kérdésekre.

A Hodorkovszkij-ügy kapcsán elmondta, Hodorkovszkij gazdasági bűncselekményeket követett el, és nem tanácsos ezt az ügyet átpolitizálni. Egyben jó egészséget kívánt a börtönbüntetést töltő oligarchának (aki egyébként egy mai hír szerint a vártnál előbb, 2014-ben szabadulhat).

Putyin szerint a politikai konkurencia nőni fog Oroszországban, az a cél, hogy reális programok, vélemények ütközzenek egymással. Az orosz vezetés támogatja a kormányzók közvetlen választását is, amire „az orosz társadalom már régen megérett” Putyin szerint.

Az orosz-ukrán vita kapcsán Putyin cáfolta, hogy Ukrajna Vámunióba való bekényszerítéséről lenne szó, „normális partneri munka zajlik” az elnök szerint.

Putyin nem értett egyet az Izvesztyija újságírójával, aki szerint Oroszországban autoriter rezsim alakult ki. Az orosz elnök szerint a politikai rendszer stabilitást eredményezett, s hogy nincs autoriter rezsim, azt az bizonyítja leginkább, hogy 2008-ban úgy határozott, nem jelölteti magát, az alkotmányt megváltoztatva, harmadik elnöki ciklusra. Ha voltak is hibák, azok személyesek és nem rendszerszerűek voltak.

Az utódlásról szólva elmondta, „nem közömbös” számára, ki vezeti majd Oroszországot, de a polgárok döntenek ebben a kérdésben. Az elmúlt években sikerült megduplázni az orosz GDP-t, ami hatalmas eredmény.

Grozniji újságíróknak válaszolva Putyin elmondta: Groznij romokból való feltámasztása a csecsen nép nagy sikere. Ma Csecsenföldön nagyobb a stabilitás, mint a szomszédos köztársaságokban, ami a csecsen vezetés sikere.

Ami egészségi állapotát illeti, Putyin szerint a politikai konkurensek érdeke az ilyesféle információk terjesztése. „Arra várhattok!” – válaszolta Putyin az egészségi állapotát firtató megjegyzésekre.

A Rusztavi-2 grúz csatorna felvetésére reagálva a grúz-orosz viszonyról, Putyin elmondta, a Kreml érzékelte az új grúz vezetés pozitív jelzéseit. „Szaakasvili zsákutcába vitte a helyzetet”, de most már Oroszország is a kapcsolatok normalizálására törekszik.

(Kommerszant, kremlin.ru)