Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz államfők hagyományos, év végi, a törvényhozás képviselői előtt tartott felszólalásában hangsúlyozta, az elmúlt 12 évben sok eredményt sikerült elérni, de még számos feladatot kell megoldani a jövőben. A soron következő cél, Oroszországot gazdag és virágzó országgá változtatni.

Putyin szerint az egyik legfontosabb feladat, Oroszországot nemzetként megőrizni. Ebben a patriotizmus és a civil szféra nyújthat elsősorban támogatást. Az orosz elnök Lev Gumiljovot idézte: azok a nemzetek sikeresek, melyekben nagy a passzionaritás.

Putyin szerint Oroszországban a háromgyermekes családmodellnek kell normának lennie. Az orosz elnök megjegyezte, 2012-ben első alkalommal a modern Oroszország történetében, a népesség növekedése várható. A további sikerek érdekében 2013-tól Oroszország 50 régiójában a harmadik gyermek után is támogatásokat fizetnek ki, a második gyermek születése utáni támogatást pedig 2016-ig meghosszabbítják.

Putyin ígérete szerint az állam a jövőben több figyelmet fordít az elnök által „kreatív osztálynak” nevezett értelmiség, az orvosok, tanárok, tudósok támogatására, akik eddig kénytelenek voltak főfoglalkozásukon kívül egyéb jövedelemforrásokat is keresni. Az állam hosszú évekig elhanyagolta ezt a réteget, nem fizette meg kellőképpen. Oroszország célja azonban az, hogy újjáélessze „az intellektuális értelmiséget”. Az orvosok és értelmiségek Putyin szavai szerint a civil szféra magjává kell váljanak.

Putyin szerint az oroszországi társadalomban a morális válság jelei észlelhetők. Nincs elég együttérzés az emberekben. Ezért az állam támogatni kívánja azokat a szervezeteket, „melyek a hagyományos értékek hordozói”.

A politikáról szólván, Putyin szerint megengedhetetlen, hogy olyanok akarjanak beleszólni az orosz politikai életbe, akiket külföldi pénzforrásokból támogatnak. A hatalomnak ugyanakkor áttekinthetőnek és nyitottnak kell lennie.

Az elnök azt javasolta, Oroszország térjen vissza a tisztán listás választási rendszerről a vegyes rendszerre, melynek alapján egyéni körzetekben is lehet majd képviselőket választani.

Ismét elhangzott, hogy az orosz gazdaságot diverzifikálni kell, Oroszországnak önellátóvá kell válnia élelmiszerekből, fejleszteni kell a kozmikus ipart, a hajóépítést, infrastruktúrát.

(kremlin.ru, Vedomosztyi)