Viktor Janukovics ukrán elnök az utolsó pillanatban lemondta moszkvai útját. Az eredetileg december 18-ára kitűzött Putyin-Janukovics tárgyalásoktól sokan azt várták, hogy Kijev egyértelmű lépéseket tesz a keleti integráció, a Vámunió felé.

A Nyezaviszimaja Gazeta úgy tudja, nem Janukovics visszakozott, hanem a Kreml nem akart tárgyalni az ukrán elnökkel, miután nem kapott garanciákat arra, hogy Ukrajna aláír bizonyos dokumentumokat.

Sajtóinformációk szerint Oroszország azt várta volna el, hogy Ukrajna tegyen konkrét lépéseket a Vámunióhoz való csatlakozást illetően.

Kijev eközben olcsó gázt várna el Oroszországtól, amire azonban Moszkva csak akkor lenne hajlandó, ha Ukrajna belépne a Vámunióba. Ebben az esetben Ukrajnának csak 165 dollárt kellene fizetnie a gázért.

Mindeközben Ukrajna továbbra is célnak tekinti az Európai Uniós csatlakozást, ami aligha összeegyeztethető a Vámunióval, még ha Nyikolaj Azarov miniszterelnök és a Régiók Pártja politikusai mást is mondanak.

A történtek arról tanúskodnak, hogy Moszkva a diktátumok nyelvén kíván beszélni Ukrajnával, így kívánva beléptetni az országot az általa vezetett posztszovjet integrációba. Az orosz pozíciók ráadásul a Déli Áramlat építésének megkezdése után jelentősen javultak a kiszolgáltatottá váló Ukrajnával szemben.

(Nyezaviszimaja Gazeta)