Az orosz Munkaügyi és Szociális Minisztérium közlése szerint Oroszországban – első alkalommal a Szovjetunió széthullása óta – növekedett a népesség 2012 első tíz hónapjában.

2012 január-november között 1586,9 ezer gyerek született Oroszországban, ami 104,1 ezerrel (vagy 7 százalékkal) több, mint a 2011-es év megelőző időszakában.

Az Oroszországi Föderáció 80 régiójában észlelhető a születések számának növekedése. 27 régióban a a születések számának növekedése 8 % fölötti. Ide tartozik a Nyenyec autonóm körzet, Omszk megye, a Krasznodari terület, Szentpétervár, a Mari-El Köztársaság, Kaluga, Moszkva megye, Tatarsztan, a Hanti-Manysi autonóm körzet, a Jamal-Nyenyec autonóm körzet, Voronyezs megye, a Csuvas Köztársaság, Kurgán, Tyumeny megye, a Krasznodari terület, Asztrahány, Lipeck, Rosztov, Jaroszlavl megyék, a Kabard-Balkár Köztársaság, Kirov, Szaratov, Tula megyék, az Altaji terület, Volgográd és Kemerovo megyék.

További 35 régióban 5-8 % közötti a születések számának növekedése (többek között ide tartozik Moszkva város).

2012 első tíz hónapjában 1586,1 ezer ember halt meg Oroszországban. 2012-ben első tíz hónapjában tehát 790 emberrel született több Oroszországban, mint ahányan meghaltak. Noha ez nem nagy szám, de még néhány évvel ezelőtt is sokkal többen haltak meg, mint ahányan születtek (pl. még 2006-ban is mintegy 700 ezerrel csökkent Oroszország népessége).

A születések számának növekedése nyilvánvalóan összefüggésben áll a növekvő anyagi jóléttel, az állam születéseket támogató szociálpolitikájával (a második gyermek születése után a szülők 387 ezer rubel – több mint 2,5 millió forint – pénzügyi támogatást kapnak az államtól), s azzal, hogy az 1980-as évek baby boom nemzedéke most kezdett gyermekvállalásba.