Ukrajna 2012. november 1-től Németországból kezdett vásárolni orosz gázt, mivel Kijev számára így olcsóbb megvásárolni ezt az energiahordozót, mintha közvetlenül Oroszországból szerezné be.

Kijev 2013 májusig 5 milliárd köbméter gázt szeretne vásárolni a német RWE-től, és jövőre összesen 8 milliárd köbméter gáz beszerzését tervezi Németországból. Ennek megfelelően az orosz gáz közvetlen importja is csökken majd Ukrajnába, az idei 27,5 milliárd köbméterről 19,5 milliárd köbméterre. Az ukrán Naftohaz ezáltal 1,7 milliárd dollárt takaríthat meg.

Az ukrán Energiaügyi Minisztérium szerint technikai átalakítások után lehetővé válik, hogy Ukrajna akár évi 12 milliárd köbméter gázt importáljon Németországból.

A Németországból érkező gáz ára a tranzittal együtt is 360 dollár / ezer köbméter, míg  2012 negyedik negyedévében a Gazprom 432 dollárt kért a gázért (az első negyedévi 416 dollár után).

A Gazprom természetesen nem veszi szívesen, hogy az ukránok az ő megkerülésével szeretnének gázhoz jutni. A Naftohaz eredetileg Szlovákián keresztül szerette volna az RWE-től megvásárolt gázt importálni, ám a Naftohaz szerint a Gazprom erre az esetre szankciókkal fenyegette meg Pozsonyt, de technikai problémák is felmerültek.

Kijevi remények szerint a Németországból történő vásárlás engedményekre bírhatja a Gazpromot, hogy csökkentse a gáz árát. Erről azonban hallani sem akar a Gazprom, sőt, szerződésszegéssel vádolja a Naftohazt, mivel a megállapodás szerint az ukrán fél évi 32 milliárd gáz megvásárlására tett kötelezettséget.

2011-es adatok szerint Ukrajna a Gazprom legnagyobb külföldi vásárlója, tavaly 44 milliárd köbméter gázt vásárolt az orosz monopóliumtól (Németország 34, Törökország 26, Belarusz 20, Olaszország 17, Lengyelország 10,25 milliárd köbméter gázt vásárolt a Gazpromtól ebben az évben). Ukrajna éves gázigénye mintegy 55 milliárd köbméter.

(rbc.ua, podrobnosti.ua, gazpromquestions.ru)