A grúziai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök Miheil Szaakasvili elnökkel grúz elnökkel együtt résztvett a részben magyar cégek által megvalósított kutaiszi repülőtér átadásán. A kormányfő támogatásáról biztosította a kaukázusi ország euroatlanti törekvéseit. Orbán szerint Magyarország is részese a grúz „sikertörténetnek”. „Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan ország sikertörténetének lehetünk részesei, amely egyértelművé tette, euroatlanti integrációra törekszik. Számíthatnak ránk, számíthatnak a támogatásunkra azon a hosszú úton, amely önök előtt áll.” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint Grúzia a válságkezelés során már megtalálta a helyes utat: „Bárcsak mi is hasonló eredményt érhetnénk el: ez kivételes lenne az Európai Unióban.”

A miniszterelnök hozzátette, a magyarok az elmúlt évszázadokban a függetlenségért és a szabadságért harcoltak, „Éppen ezért teljesen megértjük és támogatjuk azokat a nemzeteket, amelyek szintén a függetlenségért és szabadságért harcoltak, mint a grúzok.”. Grúzia számíthat Magyarország támogatására „ebben a bonyolult geopolitikai helyzetben, amelyben a szabadságért és a jólétért harcolnak.”

Orbán Viktor kifejezte reményét, hogy a hamarosan sorra kerülő parlamenti választások után is megmarad Grúzia euroatlanti elkötelezettsége és politikai stabilitása.

Miheil Szaakasvili grúz elnök beszédében elmondta, a kutaiszi repülőtér annak szimbóluma, hogy Grúzia mindig feltámad hamvaiból.

Orbán Viktor szeptember 26-án érkezett Tbiliszibe, ahol Szaakasvili elnökkel folytatott megbeszéléseket. Együtt tekintették meg Tbiliszi újonnan átadott közigazgatási hivatalát, ahol egy grúz útlevelet állítottak ki Orbán Viktor részére. A magyar miniszterelnök ezután Batumiba, majd Kutaisziba utazott, ahol megtekintette a parlament új épületét is.

A Wizz Air magyar légitársaság gépe is „bemutatkozott” az új repülőtér átadásakor, abból az apropóból, hogy a Wizz Air a jövőben Kutaiszibe is járatokat indít.

A magyar miniszterelnök részt vett a grúz hatalmi párt (Egységes Nemzeti Mozgalom) kampányrendezvényén is, amit a kutaiszi Torpedo stadionban tartottak. A mintegy 20 ezer fős tömeg előtt tartott beszédében Orbán Viktor azt üzente a grúzoknak, ne forduljanak hátra, folytassák az euroatlanti integrációs törekvéseiket.

Szaakasvili elnök szerint az október 1-jén esedékes voksolás választás lesz a múlt és a jövő között. A grúz elnök megjegyezte, a választási kampány kompromittáló anyagok háborújává fajult. A grúz államfő szerint Oroszország támogatja az ellenzéket, és a hatalom tekintélyét megtépázó kompromittáló anyagok mögött is Moszkva áll.

(apsny.ge, orbanviktor.hu, president.gov.ge)