A grúz Belügyminisztérium közlése szerint a grúz belpolitikai helyzet választások előtti kiéleződése a „Grúz álom” ellenzéki szervezet, és vezetője, Bidzina Ivanisvili felelőssége. Továbbá, Franciaországból kapott anyagok alapján vádat emeltek Georgij Haindrava, Miheil Szaakasvili elnök volt konfliktuskezelési minisztere (2004-2006), filmrendező ellen. A vád szerint Haindrava, aki Szaakasvili támogatójából annak éles kritikusa lett, államcsínyt készített elő és bűnözői csoportokkal tartott fenn kapcsolatokat. A hatalom szerint Haindrava szerint bűnözőkből verbuvált fegyveres alakulatokkal akarta megdönteni Szaakasvili elnököt. Egy tízperces némafilmen az látható, hogy Haindrava a grúz alvilág egyik vezetőjének tartott Revaza Lortkipandzével és más alvilági vezetőknek tartott személyekkel találkozik egy házban.

A francia Külügyminisztérium értetlenségének adott hangot, amiért a grúz hatóságok közzétették a tőlük kapott anyagokat.

Georgij Haindrava testvére, Ivlian Haindrava volt parlamenti képviselő szerint a hatalom azért akar bosszút állni fivérén, mert az egyik filmjében („A demokrácia világítótornya”) a grúz lakosság elleni terrorral vádolta meg a Szaakasvili-rezsimet. A filmben az ellenzéki tömegdemonstrációk szétverése, „gyanús körülmények között” elhunyt emberek történetei, a 2008-as háború képei láthatók.

Haindrava nem tartozik a „Grúz álomhoz”, az ellenzéki beállítottságú futballsztár, Kaha Kaladze viszont igen. Szeptember 26-án róla is közzétettek egy kompromittáló hangfelvételt, miszerint a Milan volt játékosa Európában kriminális struktúrákkal vette fel a kapcsolatot. Kaladze nem akarta kommentálni ezt az „ostobaságot”, viszont arra hívta fel a figyelmet, az elmúlt napokban az ellenzéki „Grúz álom” 40 aktivistáját vetették börtönbe.

II. Ilja grúz pátriárka arra kérte a hatalmat, bocsássa szabadon ezeket a foglyokat a „gyűlölet, ellenségeskedés, szembenállás” elkerülése végett.

A börtönbotrányra reagálva szintén előkerült egy videófelvétel, melyen az látható, állítólagos ellenzékiek 100 ezer dollárt ajánlanak rendőröknek, hogy lépjenek ki a testületből, tiltakozásul a börtönben történt kínzások ellen. Az egyik képen Ivanisvili egyik rokona is feltűnik. David Zurabisvili, a grúz Republikánus Párt tagja, Ivanisvili támogatója szerint a videó hamisítvány, a felvételen szereplő állítólagos ellenzékieket senki nem ismeri.

Közben Vano Merabisvili miniszterelnök azzal vádolta meg a grúz ellenzéket, hogy Oroszországhoz akarják csatolni Grúziát.