A Levada orosz közvéleménykutató 800 ember megkérdezésével felmérést készített a legutóbbi moszkvai Milliók menetén. A cél az volt, hogy felmérjék az orosz ellenzék ideológiai összetételét.

Nos, a legutóbbi demonstráción résztvettek legtöbbje magát demokratának (29 %) és liberálisnak (23 %) tartja. 10 % fölötti a kommunisták (17 %) és a nemzeti-patrióták (12 %) aránya is, azaz meglehetősen vegyes az ellenzékiek tábora. Legnagyobb hitele Alekszej Navalnij bloggernak van az ellenzékiek között (31 %), utána Borisz Akunyin íróban bíznak a legtöbben (25 %).

Az ellenzékiek szerint ma Oroszországban diktatúra épül, az állam represszív mechanizmusa erősödik (28 %). 22 % szerint káosz, 21 % szerint krízis vár Oroszországra, 19 % szerint a pangás állapotában van az ország.

A tüntetőket leginkább a korrupció és a hatalmi visszaélések háborítják fel (39 %). 35 %-uk az állampolgári szabadságjogok korlátozása miatt vonult utcára. 30 % szerint kilátástalan a jövő, illetve a társadalmi különbségek túlontúl nagyok a gazdagok és a szegények között.

A legtöbben (48 %) a jelenlegi hatalmat „tolvajnak és maffiaszerűnek” tekintik, amely csak a saját érdekeit nézi (41 %). A hatalom politikája a megkérdezettek majd felében (45 %) felháborodást vált ki, 39 % megvetést, 30 % szégyent érez a jelenlegi hatalommal szemben.

A legtöbbek szerint a mai Oroszországnak elsősorban független bíróságokra lenne szüksége (44 %), valamint szabad és tiszta választásokra (35 %), a szociális igazságosság megteremtésére (33 %), illetve törvény előtti egyenlőségre (32 %). Ehhez képest csak 24 % szerint szükséges a hatalomváltás, Vlagyimir Putyin távozása.

A többség úgy véli, alkotmányos eszközökkel kell elérni a változást, további tüntetésekkel (34 %), választási győzelmekkel (34 %), a polgárok közti propagandatevékenységgel (30 %). Mindössze 14 % szerint kell radikális utcai akciókat szervezni a hatalom megdöntése céljából.

A legtöbben arra hajlandóak, hogy részt vegyenek a választásokon (75 %), tüntetésre menjenek (mondta a tüntetésen megjelentek 57 %-a?!), választási megfigyelők legyenek (44 %). Mindössze 14 % kész arra, hogy radikális utcai megmozdulásokban vegyen részt.

Viszonylag sokan úgy gondolják, a jelenlegi orosz hatalom kénytelen lesz változtatni politikáján a folyamatos ellenzéki tüntetések miatt (20 %), összeomlik egy gazdasági válság következtében (20 %), vagy a hatalom berkein belül következik be egy puccs (14 %). 11 % szerint viszont a következő 15-20 évben semmilyen változás nem lesz Oroszországban.

A megkérdezettek többsége (50 %) 35 év alatti fiatal, felsőfokú végzettséggel rendelkező (53 %), közepes keresetű (45 %) férfi (61 %), volt.