Immáron több mint négy hónapja tartják őrizetben az orosz hatóságok a Pussy Riot női együttes három tagját (Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát, Jekatyerina Szamucevicset), akik februárban, álarcban, a Megváltó Krisztus Székesegyházban sajátos előadást, szavaik szerint „imát” adtak elő, azzal a kéréssel, „Szűzanya, űzd el Putyint!”. A performanszból azonban – miután őrizetbe vették a lányokat – a társadalmat súlyosan megosztó vita keletkezett, az egyház társadalomban és politikában játszott szerepéről, a hatalom és az Orosz Pravoszláv Egyház viszonyáról. Sokakat megdöbbentett az egyház bosszúszomja és kicsinyessége.

Miután június 20-án ismét meghosszabbították a három lány őrizetbe vételét, számos orosz közéleti személyiség június 27-i aláírással nyílt levelet tett közzé, amelyben az aláírók a hatóságok eljárást bírálják.

A levél aláírói hangsúlyozzák, morális-etikai szempontból különféleképpen értékelik a Pussy Riot akcióját, de a női együttes előadása nem tekinthető bűncselekménynek. „A lányok nem öltek meg senkit, nem raboltak ki senkit, nem erőszakoskodtak, nem randalíroztak, nem rabolták el senki vagyonát. Oroszország – világi állam, és az antiklerikális megnyilvánulások, amennyiben nem esnek a Büntető Törvénykönyv hatálya alá, nem szolgálhatnak büntető eljárás alapjául.

Úgy véljük, a büntető eljárás a Pussy Riot ellen kompromittálja az oroszországi igazságszolgáltatást, és egészében aláássa a hatalomba vetett bizalmat.” – írják a nyílt levélben.

Az aláírók az őrizetben tartott három nő szabadon engedését követelik. A felhívással egyetértett többek között (csak az ismertebbeket felsorolva): Oleg Baszilasvili színész, Csulpan Hamatova színésznő, Jevgenyij Mironov színész, Mihail Zsvanyeckij író, Alekszej German filmrendező, Andrej Koncsalovszkij filmrendező, Pavel Csuhraj filmrendező, Valerij Meladze énekes, Fjodor Bondarcsuk filmrendező, Grigorij Cshartisvili (Borisz Akunyin) író, Ljudmila Ulickaja író, Andrej Zvjagincev filmrendező, Dmitrij Bykov költő, Viktor Senderovics író, Borisz Sztrugackij író, Jurij Norstein filmrendező és még sokan mások.

(echo.msk.ru, kép: pussy-riot.livejournal.com)