Vlagyimir Putyin az orosz parlament felsőházában tartott felszólalásában kijelentette, véleménye szerint a bolsevikok nemzetárulók voltak, akik vereségbe taszították Oroszországot az első világháború idején. „A bolsevikok nemzetárulást követtek el” , s ennek következtében „országunk vereséget szenvedett egy legyőzött országtól, ez egyedülálló esemény”, hiszen Oroszország lényegében kapitulált Németország előtt, nem sokkal azelőtt, hogy Németország kapitulált az Antant előtt (1918: breszt-litovszki béke).

A felelősség a bolsevikokat terheli a hatalmas emberi és területi veszteség miatt, amit az első világháború során szenvedett el Oroszország egyetlen párt érdekeinek alárendelve.

Az orosz elnök szerint eljött az ideje annak, hogy Oroszország méltó módon megemlékezzen az első világháborúban elesettekről. Putyin ígéretet tett, hogy emlékművet emelnek az első világháborúban elesettek emlékére (Oroszországban 1917 után „imperialista háborúnak” tekintették az első világháborút, emlékműveket nem emeltek az első világéges áldozatainak).

(echo.msk.ru, kép: russiainphoto.ru 1918, tabló a bolsevik hatalomátvétel első évfordulójára)