A Kijevi Nemzetközi Szociológiai intézet felmérése szerint többen vannak Ukrajnában, akik Oroszországgal és Belarusszal közösen képzelik el az ország jövőjét, mint azok, akik az EU tagjaként látnák szívesen Ukrajnát.

Egy belorusz-orosz-ukrán szövetséget a megkérdezettek 55 %-a támogatna, ellenzi 27 %. Különösen az oroszajkú Kelet- (77 %) és Dél-Ukrajnában (72 %) van sok híve egy ilyen szövetségnek, de Közép-Ukrajnában is relatív többségben vannak a keleti elkötelezettség támogatói (48 % mellette, 31 % ellene).

Egy népszavazáson a megkérdezettek 40 %-a döntene úgy, hogy Ukrajna lépjen be az EU-ba, 33 % ezt ellenzi. A legtöbben Nyugat-Ukrajnában EU-pártiak (67 %), de relatív többségben vannak Közép-Ukrajnában is (46 %, 26 % ellene).

Összességében többen gondolják azt, hogy Ukrajna számára kedvezőbb lenne a szövetség Oroszországgal és Belarusszal, mint az EU-val (44 % versus 29 %). A regionális különbségek persze óriásiak. Fontos megjegyezni, hogy a fiatalabb generációk inkább az EU felé húznak, míg az idősebbek az orosz-belorusz szövetséget támogatják.

 az EU tagság mellettorosz-belorusz szövetség mellett
Nyugat-Ukrajna62 %13 %
Közép-Ukrajna33 %35 %
Dél-Ukrajna13 %62 %
Kelet-Ukrajna10 %66 %

  (korrespondent.net)