Bayer Mihály, Magyarország ukrajnai nagykövete interjút adott a Weekly ukrán lapnak, amelyben a diplomata a magyarországi helyzetről, és a magyar-ukrán és EU-ukrán kapcsolatokról beszélt.

Bayer Mihály elmondta, a magyar gazdaság – más EU-s országokhoz hasonlóan – „válsághelyzetben” van, s ez okozza a lakosság egy részének elégedetlenségét, de az EU-ellenesség ereje nem akkora, mint az első látásra tetszik. Ami az EU és Magyarország közti nézeteltéréseket illeti, ennek oka, hogy a magyar kormány megadóztatta a főleg külföldi kézen lévő bankokat, diktatúrával pedig azért vádolják a kormányt, mert annak vezető pártja, a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, ami Európában szokatlan, viszont lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy reformokat vigyen végbe. Mindazonáltal Magyarországon nincs szó arról, hogy ne lenne sajtószabadság, vagy hogy hazánk ne lenne demokratikus ország.

Ami a magyar-ukrán kapcsolatokat illeti, a magyar állampolgárság könnyített megszerzése Ukrajnát, Kárpátalját is érinti. Az újságíró kérdésére válaszolva, miszerint van-e magyar szeparatizmus Kárpátalján, illetve Magyarország támogat-e ehhez hasonló törekvéseket, és ha nem, akkor mi szükség van a kettős állampolgárságra? Bayer elmondta, Magyarországnak nincsenek területi követelései a független Ukrajnával szemben. Magyarország arra is törekszik, hogy a határon túl élő magyarok lehetőleg ne hagyják el szülőföldjüket.

Ami a legutóbbi magyar-ukrán vitákat illeti a kárpátaljai magyar autonómiáról, ezt a kérdést egy ukrajnai magyar párt terjesztette elő, amit a magyar kormány támogatott, de ez nem jelent szeparatizmust. Az autonómia bevett forma Európában, hiszen a Krím is autonóm köztársaság, Moldovában működik gagauz autonómia, Romániában volt magyar autonóm terület. Maguk a kárpátaljai magyarok sem kérdőjelezik meg Ukrajna területi egységét, inkább az oktatásban, kultúrában tapasztalható nehézségekről beszélnek, valamint arról, hogy néhány magyar nemzetiségű vezetőt leváltottak a közelmúltban. Az autonómia elsősorban kulturális kérdés, és a magyar identitás megőrzését célozza.

Budapest azt a kezdeményezést is támogatja, hogy Kárpátalján állítsák vissza a korábban megszüntetett magyar többségű választókörzetet, ami lehetővé tenné, hogy biztosan legyen magyar nemzetiségű képviselő a Radában – mondta a nagykövet.

(weekly.ua)