Az oroszországi Gorkiban található elnöki rezidencián a belorusz és orosz elnökök és kormányfők jelenlétében aláírták a Belarusz és az orosz Gazprom közötti szerződéseket, melyek a 2012 és 2014 közötti gázszállításokat szabályozzák. A megállapodás értelmében Belarusz lényegesen olcsóbban juthat orosz gázhoz, viszont teljesen a Gazprom kezébe kerül a belorusz Beltranszgaz.

Minszk 2012-ben csak 165,6 dollárt fizet majd 1000 köbméter gázért, ami majdnem fele annyi, mint a jelenlegi összeg.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint az egyezség révén Belarusz évi 2 milliárd dollárt takarít meg.

A 2013-as ár sok tényezőtől fog függeni (beleértve az inflációt, oroszországi tranzitdíjat és másokat), de a Vedomosztyi kalkulációja szerint Minszk akkor is jó eséllyel megőrizheti a 160 dollár körüli árat.

Jelenleg a Gazprom évi 21 milliárd köbméter gázt exportál Belaruszba, 2012-re 22,5, 2013-2014-re 23 milliárd köbméterben állapodtak meg.

Megállapodtak a belorusz tranzit árában is: Belarusz ezer köbméter gáz 100 km-es tranzitjáért 2 dollárt fog felszámítani.

A Gazprom megszerezte a Beltranszgaz további 50 %-át (2,5 milliárd dollárért), ezzel a társaság tulajdonosává vált. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben aligha fog sor kerülni belorusz-orosz gázháborúra. A Beltranszgaz megszerzése – együtt az Északi Áramlat megnyitásával – Ukrajna számára is kellemetlen fejlemény és „lecke”. Miközben a csővezetékeit átengedő Belarusz kedvezményeket kap, az akadékoskodó Ukrajna rekord magas gázárra készülhet (485 dollár).

A Gorkiban folytatott tárgyalások eredményeképpen sikerült megállapodni a belorusz adósság átstrukturálásáról: Minszk jelenleg csak 244 dollárt fizet a gázért a megállapodásban foglalt 300 helyett, a hátralék összege nem nyilvános, de körülbelül 140 millió dollár lehet.

Az olcsó gázon kívül Belarusz 10 milliárd dollár orosz hitelt is kap egy atomerőmű felépítése céljából.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a szerződések nyomán a belorusz-orosz szövetségi állam új lendületet kap. 

(president.gov.by)