Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Financial Times-nak adott interjúja után hivatalosan is lépett az orosz politikai rendszer liberalizációja érdekében és törvényjavaslatot nyújtott be, amely az oroszországi pártok számára parlamentbe jutás küszöbét 7 %-ról 5 %-ra csökkentené.

A törvény 2016-tól lépne életbe, tehát a következő választások alkalmával.

Oroszországban a ’90-es években még 5 % volt a parlamentbe jutás alsó határa, amit 2003-ben 7 %-ra emeltek (bár a hatalmi párt Egységes Oroszország a centralizáció jegyében eredetileg 12,5 %-os küszöböt látott volna szívesen).

Az orosz elnök régóta feszegeti a parlamentbe kerülés határait: Dmitrij Medvegyev 2008-as alkotmányos „kiigazítása” szerint az 5 %-ot elért pártok 1, a 6 %-ot elért politikai erők 2 %-ot kaphatnak a törvényhozásban.

Az oroszországi pártok mindenesetre üdvözlik az államfő kezdeményezését. Az Egységes Oroszország és az ellenzéki Liberális-Demokrata Párt támogatja Medvegyev javaslatát. A kommunisták viszont keveslik az elnöki lépést, szerintük 3 %-ra kellene szállítani a parlamentbe jutás alsó határát. A parlamenten kívüli liberálisok – akik a régi-új szabályozás lehetséges legnagyobb nyertesei – viszont csalódottak, mert az új szabályok csak 2016-tól lépnek életbe.

(kremlin.ru, gazeta.ru)