A Népszabadság számára névtelenül megnyilatkozó „vezető fideszes körök” szerint orosz bosszú lehet a Hernádi-ügy mögött. A Mol vezérigazgatóját Horvátországban azzal vádolják, hogy kenőpénzek kifizetésével igyekezett egyengetni a magyar társaság terjeszkedését a volt jugoszláv tagállamban, az INA nemzeti olajtársaságban történő bevásárlással. Kormánypárti vezető politikusok szerint a Hernádi elleni vádaknak orosz forrásuk lehet, így akarván bosszút állni amiatt, hogy a Szurgutnyeftyegaz a részvények több mint 20 %-ának megszerzése után sem tudta tulajdonosi jogait gyakorolni a magyar olajtársaságban (aminek a végén a magyar állam visszavásárolta az orosz kézbe került részvényeket). Másrészt az oroszok igyekeznek függetleníteni a horvát INA-t a magyar befolyástól.

Moszkvát az is zavarja a fideszesek szerint, hogy a magyar vezetés egy észak-dél irányú energetikai folyosóval próbálja enyhíteni a függőséget az orosz energiahordozóktól.

Kormánypárti politikusok szerint az oroszok a horvát akció után, nem kizárt, Szlovákiában próbálják majd aláásni a Mol térnyerését.

(nol.hu)