Dagesztánban a szélsőséges fegyveresek eddigi szórványos rajtaütései kezdenek szervezett katonai operációvá fejlődni, mellyel egyre nehezebben boldogulnak a hatóságok. Észak-Dagesztán síksági falvaiban, a kizljari járásban Kuznyecovka falunál például haditechnika, T-90-es tankok, helikopterek és különleges alakulatok bevetésével sem sikerült a múlt héten kifüstölni egy terrorista csoportot. Az ostrom két napig folyt, a harmadik napon a fegyveres banditák áttörték az ostromgyűrűt és az erődbe menekültek. Mint később kiderült, a faluban jól kiépített alagútrendszer szolgálta a fegyveresek biztonságát.

A harcok során a banditák öt embert vesztettek, a szövetségi csapatok 7 főt.

A kizljari járás puskaporos hordónak tekinthető, ahol csak az elmúlt hónapban 40 terrorista gyanús személyt tartóztattak le, a potenciális fegyveresek száma pedig több ezerre tehető.

Moszkva dagesztáni politikája a jelek szerint nemcsak a politika szintjén mond csődöt, hanem immáron katonailag is: hogyan lehetséges másként, hogy 30 felfegyverzett bandita bolondot csinál az orosz hadsereg elit egységeiből?

A dagesztáni ellenállást csak erősíti a hatóságok viselkedése: az önkényes magatartás, a civil kontroll teljes hiánya. Nem lehet tudni, kit miért tartóztatnak le, mi lett a rendőri őrizet alá vett személyekkel. Tobzódik a hivatali korrupció, s minden jel arra mutat tehát, hogy – Dagesztán, robbanás előtt.

(Nyezaviszimaja Gazeta)